4/6/14

Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου

Το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη σημερινή του συνεδρία υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, ενέκρινε το Σχέδιο «Ηλιακή ενέργεια για όλους» που αφορά την προώθηση εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών συστημάτων.


Βάσει του Σχεδίου θα αδειοδοτηθούν:

1. 15 MW Net Metering από τα οποία: α) περίπου 4.500 για οικίες, β) περίπου 450 για οικίες ευάλωτων ομάδων (για τη δεύτερη κατηγορία το κόστος εγκατάστασης θα είναι επιχορηγημένο κατά περίπου 50%), και γ) τοπικές Αρχές.
2. Αυτοπαραγωγή 5 MW (Σύνολο) Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις
3. Εμπορικά φωτοβολταϊκά 5MW (Σύνολο).

Κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, και επειδή υπήρξε παρερμηνεία της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου της 19ης Μαΐου 2014, αποφασίστηκε η ακόλουθη διευκρίνιση σε σχέση με τα υπηρεσιακά ταξίδια στο εξωτερικό:

Δικαιούχοι για επιχειρηματική θέση για ταξίδια που υπερβαίνουν τις πέντε ώρες, περιλαμβανομένου του χρόνου αναμονής, είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Γενικός Εισαγγελέας, οι Υπουργοί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω.

Διευκρινίστηκε επίσης ότι, σε περιπτώσεις που το υπηρεσιακό ταξίδι δεν υπερβαίνει τις πέντε ώρες, περιλαμβανομένου του χρόνου αναμονής, θα χρησιμοποιείται οικονομική θέση εκτός και αν το κόστος του εισιτηρίου καλύπτεται από διεθνή οργανισμό.

Η εν λόγω πρόνοια καλύπτει τόσο τους αξιωματούχους του κράτους όσο και τους δημόσιους λειτουργούς.

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε τους πιο κάτω ως μέλη του Δημοσιονομικού Συμβουλίου:

• Πρόεδρος: Δημήτρης Γεωργιάδης,
• Μέλος: Μάριος Ζαχαριάδης,
• Μέλος: Άλκης Λοϊζίδης.

Η θητεία του μέλους που διορίζεται ως Πρόεδρος είναι για έξι (6) έτη από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος Νόμου, ενώ για τα υπόλοιπα δύο (2) μέλη, η θητεία τους είναι στη βάση μερικής απασχόλησης για πέντε (5) και τέσσερα (4) έτη αντίστοιχα. H θητεία των δύο (2) μελών αποφασίζεται κατόπιν κλήρωσης μεταξύ τους.