19/6/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στη δεξίωση της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας για τα γενέθλια της Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέστη απόψε στη δεξίωση που παρέθεσε η Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία με την ευκαιρία των γενεθλίων της Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ.


Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις μακρόχρονες ιστορικές σχέσεις της Κύπρου με το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και στις σύγχρονες εξαίρετες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Φέτος δώσαμε μια νέα δυναμική σε μια ήδη ισχυρή συνεργασία, με πρακτικά αποτελέσματα, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής μου στο Λονδίνο. Το Κοινό Ανακοινωθέν που εκδόθηκε με εκείνη την ευκαιρία δεικνύει το ευρύ φάσμα της συνεργασίας μας και της δέσμευσής μας να εξετάσουμε νέους τομείς συνεργασίας.

Ειδικότερα θεωρώ τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου για τη συμπερίληψη γης 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων στις πολεοδομικές ζώνες, ως μια ιστορική εξέλιξη καθώς προνοεί, μετά από περισσότερες από πέντε δεκαετίες από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένα συνολικό πλαίσιο για την ανάπτυξη γης στις Βρετανικές Βάσεις.

Την ίδια ώρα, αυτή η συμφωνία, πέραν από το γεγονός ότι διανοίγει σημαντικές προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και δραστηριότητας για τους κάτοικους και τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στις Βρετανικές Βάσεις, αποδεικνύει την κοινή μας δέσμευση για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας σε τομείς που θεωρούμε σημαντικούς και κοινού ενδιαφέροντος καθώς και για την καλλιέργεια μιας ανανεωμένης εμπιστοσύνης μεταξύ της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου και των δύο λαών», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι «το Κοινό Ανακοινωθέν επαναβεβαίωσε επίσης τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου αναφορικά με την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όπως επίσης και στις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, για ένα κυπριακό κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια σε μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα».

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας σημαντικός εταίρος της Κύπρου στο διμερές επίπεδο, στην ΕΕ και στην Κοινοπολιτεία» και υπογράμμισε τη βοήθεια της οποίας έτυχε η Κύπρος από το Ηνωμένο Βασίλειο αναφορικά με θέματα τεχνογνωσίας στον τραπεζικό τομέα και στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, εκφράζοντας ευχαριστίες προς τον Πρωθυπουργό κ. David Cameron και τη Βρετανική Κυβέρνηση για την έμπρακτη ένδειξη αλληλεγγύης προς την Κύπρο.

Σημειώνοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών εισέρχονται σε μια φάση ανανέωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «επικεντρώνουμε την προσοχή μας στο να επενδύσουμε σε τομείς πρακτικής αξίας που περιλαμβάνουν συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της εκπαίδευσης, της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας και στον από κοινού αποτελεσματικό χειρισμό ασύμμετρων απειλών, όπως έχει αποδείξει και ο συντονισμός μας με τις Βρετανικές Βάσεις το περασμένο καλοκαίρι όταν αντιμετωπίσαμε μια ανθρωπιστική κρίση». Επισήμανε ότι η Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στη Λευκωσία έχει διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο προς τον σκοπό αυτό και ευχαρίστησε προσωπικά τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή κ. Matthew Kidd και τους συνεργάτες του για τη συμβολή τους.

Αναφερόμενος στον κ. Kidd, η θητεία του οποίου λήγει σύντομα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την εκτίμηση και τις ευχαριστίες του στον Ύπατο Αρμοστή «για όλες τις άοκνες προσπάθειές του προς την ενίσχυση των Κυπρο-βρετανικών σχέσεων», υπογραμμίζοντας ότι η αξιοθαύμαστη αφοσίωση του κ. Kidd αποδεικνύεται και από τα εξαίρετα αποτελέσματα της επίσκεψής του στο Λονδίνο.

_______________