19/6/14

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Ομήρου στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στη συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Ομήρου στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στη συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής

 
Το 2001 καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών η 20 ή Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Έκτοτε η μέρα αυτή τιμάται από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο με τη διοργάνωση εκδηλώσεων στις οποίες συμμετέχουν κυβερνητικοί εκπρόσωποι, ανθρωπιστικές οργανώσεις, διασημότητες, απλοί άνθρωποι και οι ίδιοι οι πρόσφυγες. Οι εκδηλώσεις αυτές στοχεύουν να αφυπνίσουν τις συνειδήσεις όλων μας και να μας θυμίσουν ότι δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν καθημερινά την αβεβαιότητα και την αγωνία για το μέλλον τους ως πρόσφυγες ή εκτοπισμένοι.

Στην Κύπρο, τη μικρή μας πατρίδα, το προσφυγικό πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει άλυτο. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας, πρόσφυγες στην ίδιά τους την πατρίδα, στερούνται εδώ και σαράντα χρόνια το δικαίωμα επιστροφής στα σπίτια τους και τις περιουσίες τους, στους τόπους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων εκφράζουμε τη βούλησή μας να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην επίλυση των προβλημάτων του προσφυγικού μας κόσμου. Προσδοκούμε ταυτόχρονα τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και τη λύση του Κυπριακού στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, με εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου. Μια λύση που θα επιτρέψει σε όλους τους εκτοπισμένους να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες.

_______________