19/6/14

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε δημοσίευμα για τουρκοκυπριακές περιουσίες

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε δημοσίευμα
για τουρκοκυπριακές περιουσίες


Αναφορικά με δημοσίευμα στην εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ» ημερομηνίας 18/6/2014, με τίτλο «Νέα υπόθεση με αποζημιώσεις για δεκάδες τουρκοκυπριακά τεμάχια στη Λεμεσό - Τουρκοκύπριοι αξιώνουν €20 εκ.», το Υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να δηλώσει τα ακόλουθα:

«Στο Υπουργείο Εσωτερικών παραλήφθηκε χθες, 18.6.2014, κλητήριο αγωγής για την πιο πάνω υπόθεση.

Το θέμα είναι γνωστό στο Υπουργείο Εσωτερικών επειδή οι κληρονόμοι της περιουσίας του αποβιώσαντος Τουρκοκύπριου είχαν παλαιότερα καταχωρήσει αίτηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, εμπίπτει δε στις περιπτώσεις που κρίθηκαν από το ΕΔΑΔ ότι θα έπρεπε να εξαντλήσουν τα εσωτερικά ένδικα μέσα στην Κύπρο. Οι ενδιαφερόμενοι αποτάθηκαν στις αρχές του 2014 μέσω ελληνοκυπριακού δικηγορικού γραφείου στον Υπουργό Εσωτερικών υπό την ιδιότητά του ως Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών για πιθανό φιλικό συμβιβασμό με τη Δημοκρατία.

Πραγματοποιήθηκαν ήδη δύο συναντήσεις με τους δικηγόρους, περιλαμβανομένου και Τουρκοκύπριου δικηγόρου, και έγινε προκαταρκτική συζήτηση αρμόδιων Λειτουργών για πιθανό φιλικό διακανονισμό για απαλλοτρίωση, σε τιμή που θα συμφωνηθεί, μέρους της περιουσίας που χρησιμοποιείται για στέγαση εκτοπισθέντων, και για απόδοση της υπόλοιπης περιουσίας εφόσον θα επιβεβαιωθεί ότι οι αιτητές ικανοποιούν τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας με κύριο κριτήριο να μην κατέχουν ελληνοκυπριακή περιουσία στις μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές. Σε τέτοιες περιπτώσεις φιλικών διακανονισμών, η Δημοκρατία δεν συζητά θέμα καταβολής αποζημιώσεων για απώλεια χρήσης. Εξυπακούεται ότι τυχόν διευθέτηση θα τύχει της έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Διευκρινίζεται ότι την αγωγή στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού καταχώρησαν οι Ελληνοκύπριοι διαχειριστές της περιουσίας του Τουρκοκύπριου αποβιώσαντος, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Εσωτερικών».
____________