17/6/14

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ,
ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ


Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΚ) και του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού (ΥΕΕΒΤ) υπέγραψαν τη Δευτέρα, 16 Ιουνίου 2014 ο Πρύτανης, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και ο Υπουργός, Γιώργος Λακκοτρύπης, στην παρουσία του Προέδρου του Συμβουλίου του ΠΚ, κ. Μάνθου Μαυρομμάτη και του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Καθηγητή Αθανάσιου Γαγάτση.
Το Μνημόνιο έχει ως στόχο την προώθηση της ανάπτυξης στην Κύπρο, την προαγωγή και αναβάθμιση των προϊόντων και υπηρεσιών της τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της, την καλλιέργεια ερευνητικής παιδείας στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς και  την συνεργασία στους τομείς της Τεχνολογίας, της Ενέργειας, της Επιστήμης, της Έρευνας και της Εκπαίδευσης.  Προνοεί, μεταξύ άλλων, την προώθηση κοινών προγραμμάτων, μελετών και ερευνών για την κατανόηση ή/και αντιμετώπιση προβλημάτων σε τομείς όπως η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς επίσης την από κοινού συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, την ανταλλαγή πληροφοριών και την τοποθέτηση φοιτητών του Πανεπιστημίου σε υπηρεσίες του ΥΕΕΒΤ.

Κατά την τελετή υπογραφής του Μνημονίου, ο Πρύτανης καλωσόρισε με ιδιαίτερη χαρά τον Υπουργό, σημειώνοντας παράλληλα ότι το θέμα της ενέργειας απασχολεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου και βρίσκεται στο επίκεντρο της ερευνητικής του δράσης. Πρόσθεσε, επίσης, ότι στις επόμενες δεκαετίες, οι τρείς πυλώνες οι οποίοι θα οδηγήσουν σε οικονομική ανάπτυξη είναι η επιστήμη/τεχνολογία, η γεωπολιτική και η ενέργεια. «Το μέλλον ανήκει στις χώρες αυτές οι οποίες θα καταφέρουν να βρεθούν μπροστά σε αυτούς τους τομείς. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, κατέληξε ο κος. Χριστοφίδης , είναι έτοιμο να συνεργαστεί με το ΥΕΕΒΤ προς αυτή την προοπτική».

Με τη σειρά του, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης ευχαρίστησε τον Πρύτανη για την υποδοχή και εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας. Στόχος του ΥΕΕΒΤ, ανέφερε, είναι η δημιουργία μιας κοινωνίας της γνώσης για την εξαγωγή της μακροπρόθεσμα. Απαριθμώντας τις πρόνοιες του Μνημονίου, ο Υπουργός τόνισε τη σημασία της υλοποίησής τους σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το κορυφαίο πανεπιστημιακό ίδρυμα του τόπου, ενώ σημείωσε ότι το ΥΕΕΒΤ προσδοκεί σε αγαστή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και προς υλοποίηση του πυλώνα της ενέργειας στον οποίο προαναφέρθηκε ο Πρύτανης.