15/5/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή στην πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «Το Κυπριακό Μουσείο»

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή
στην πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «Το Κυπριακό Μουσείο»


Με ιδιαίτερη χαρά και περηφάνια χαιρετίζω την αποψινή εκδήλωση για την πρώτη επίσημη παρουσίαση της οπτικογραφημένης παραγωγής «Το Κυπριακό Μουσείο» του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Είναι μια περιδιάβαση στον πολιτισμό της Κύπρου μας, η οποία, αφημένη στην εσχατιά αυτή της Μεσογείου, και παρά το μικρό της μέγεθος, έχει μεγάλη και ανεξίτηλη συνεισφορά στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Το Κυπριακό Μουσείο και η ιστορία του είναι ταυτισμένα με την ιστορική πορεία του νησιού μας ανά τους αιώνες. Οποιαδήποτε αναφορά στα εκθέματα και στους χώρους του Μουσείου, και μάλιστα με τον δημιουργικό τρόπο μιας διαδραστικής παρουσίασης, αποτελεί απτή απόδειξη της ιστορικής διαδρομής της πατρίδας μας. Οφείλουμε να αντλούμε από όλες της δυνατές πηγές και να γινόμαστε γνώστες της ιστορίας και του πολιτισμού μας, τόσο εμείς όσο και οι επόμενες γενιές. Ο μόνος τρόπος υπεράσπισης της ιδιαιτερότητάς μας και προάσπισης της εθνικής μας ταυτότητας, και συνεπώς η μόνη άμυνά μας, είναι η αγάπη μας για τον τόπο μας, μέσα από τη γνώση της αρχαιολογίας και της ιστορίας του.

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το οποίο στα 40 χρόνια ζωής του αφουγκράζεται τις ανάγκες των εκπαιδευτικών και τους στηρίζει, χαρίζει με την παραγωγή αυτή ένα ακόμη χρήσιμο εργαλείο στα χέρια εκπαιδευτικών και μαθητών. Είμαστε σίγουροι ότι η ποιότητα της δουλειάς που θα παρακολουθήσουμε θα είναι εφάμιλλη άλλων, όπως αυτής που έγινε σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Τηλεόραση της Ελλάδας.

Συγχαίρω ειλικρινά το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Τμήμα Αρχαιοτήτων για την πολύτιμη αυτή συνεργασία. Το εκπαιδευτικό προϊόν που έχουμε σήμερα στα χέρια μας είναι απόδειξη ότι η σύμπνοια σε κοινά οράματα και στόχους οδηγεί πάντα στη δημιουργικότητα και στην καινοτομία. Ευχαριστώ ιδιαίτερα όλους τους συντελεστές της ταινίας, ευελπιστώντας και σε μελλοντικές εποικοδομητικές συνεργασίες.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στηρίζει όλες τις εκπαιδευτικές δράσεις που αναδεικνύουν τον πολιτισμικό μας πλούτο και τιμούν την παιδεία του τόπου μας.

________________