18/5/14

Ομιλία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στο Μνημόσυνο των Πεσόντων της Κοινότητας Έμπας



Ομιλία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη
στο Μνημόσυνο των Πεσόντων της Κοινότητας  Έμπας


Θεοφιλέστατε,
Κύριε πρόεδρε της Κοινότητας,
Σεβαστοί συγγενείς των πεσόντων,
Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Με ευλάβεια και σεμνότητα προσήλθαμε στον ιερό τούτο χώρο, για να τιμήσουμε με τις προσήκουσες τιμές γνήσιους πατριώτες. Για να εκφράσουμε απλά και ανθρώπινα, τα αισθήματα παντοτινής εκτίμησης, θαυμασμού και ευγνωμοσύνης προς τους ήρωες, πεσόντες, δολοφονηθέντες και αγνοούμενους που, υπερβαίνοντας τα ανθρώπινα μέτρα, κατέκτησαν την αθανασία.

Σε καιρούς χαλεπούς για την πατρίδα, σε καιρούς που η κοινωνία μας έχει ανάγκη από θετικά πρότυπα χρέους και ευθύνης, συγκεντρωθήκαμε σήμερα στον ιερό ναό του Αποστόλου Ανδρέα της Έμπας, σε μια εθνική και θρησκευτική μυσταγωγία, για να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηρωομάρτυρες της κοινότητας, για να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να ορθώσουμε το ανάστημα και το εθνικό μας φρόνημα απέναντι στις σημερινές δοκιμασίες που περνά ο τόπος μας.

Συγχαίρω, καταρχάς, τις οικογένειες των ηρώων και την Κοινοτική Αρχή της Έμπας και θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την τιμή που μου κάνετε να μιλήσω για τους πεσόντες της Κοινότητάς σας και τη θυσία τους.

Εκδηλώσεις τέτοιες, μας βοηθούν να συντηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη των αγώνων και των ηρώων μας και να χαλυβδώσουμε την πίστη και την εθνική μας συνείδηση. Μας επιτρέπουν να αντλήσουμε διδάγματα και πρότυπα για να χαράξουμε το δρόμο μας προς το μέλλον.

Με αυτές τις σκέψεις και επιφορτισμένος με τη βαριά ευθύνη και το προνόμιο να αποτυπώσω με τον πρέποντα σεβασμό και χωρίς υπερφίαλες μεγαλοστομίες το μεγαλείο και το νόημα της θυσίας τους, επιτρέψετέ μου να αναφερθώ στις ηρωικές μορφές των πεσόντων και δολοφονηθέντων της Έμπας, που σήμερα μνημονεύουμε.

Έντεκα νεκροί και τρεις αγνοούμενοι θα ζουν πάντοτε στις ψυχές και στη συνείδησή μας για να θυμίζουν τις υποχρεώσεις όλων εμάς, που σήμερα απολαμβάνουμε την ελευθερία που αυτοί μας εξασφάλισαν.

-Ο Γεώργιος Χριστοφόρου, 19 χρόνων που πέθανε για την πατρίδα από τα φριχτά βασανιστήρια Άγγλων και Τούρκων, στις 21 Νοεμβρίου, 1958.
-Ο Γεώργιος Νεάρχου, μόλις 16 ετών, που έπεσε στις μάχες της Τηλλυρίας, στις 7 Αυγούστου, 1964
-Ο Ευριπίδης Χαραλάμπους, 18 ετών, που έπεσε επίσης στις μάχες της Τηλλυρίας, στη Μανσούρα, τις 9 Αυγούστου το 1964.
-Ο Νεόφυτος Μεταξάς, 50 ετών που δολοφονήθηκε άνανδρα από τους Τούρκους την 1η Ιανουαρίου, 1964.
-Ο Ναπολέων Νικηφόρου, 32 χρόνων, που έπεσε εκτελώντας καθήκοντα φρουρού στις 23 Ιανουαρίου, 1964.
-Ο Νικόλαος Έλληνας, 33 ετών, που έπεσε όπως και ο Νικηφόρου, εκτελώντας καθήκοντα φρουρού στις 23 Ιανουαρίου, 1964.
-Η Χρυστάλλα Χριστοφή, 32 ετών, που δολοφονήθηκε από τους Τούρκους στην Πάφο, στις 9 Μαρτίου, 1964.
-Η Αριάδνη Νικολάου, 50 ετών, που δολοφονήθηκε επίσης από τους Τούρκους, στην Πάφο, την ίδια μέρα.
-Ο Ανδρέας Αλεξίου, 20 χρόνων εθνοφρουρός, που σκοτώθηκε σε διατεταγμένη υπηρεσία στις 18 Φεβρουαρίου, 1968.
-Ο Ανδρέας Μακαρίου, 17 χρόνων, που έπεσε για τη Δημοκρατία στο Κολόσσι, στις 15 Ιουλίου 1974 και
-Ο Χριστόδουλος Πολυδώρου, 20 χρόνων, που έπεσε για την πατρίδα στις 21 Ιουλίου, 1974.

Οι αγνοούμενοι Χαράλαμπος Παπαθεοχάρους, που αγνοείται στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και οι Ανδρέας Τούλουπος και Χρύσανθος Ευριπίδου, που αγνοούνται από την τουρκική εισβολή του 1974.

Είναι μεγάλος ο κατάλογος των πεσόντων και αγνοουμένων που κατάγονται από την κοινότητα της Έμπας. Τoυς ευγνωμονούμε για τη θυσία τους. Όπως είμαστε ευγνώμονες σε όλους όσοι με τη θυσία τους επιτρέπουν σε μάς να είμαστε σήμερα εδώ, περήφανοι για την ιστορία της πολύπαθης πατρίδας μας. Σε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της, όσοι πρόσφεραν τη ζωή τους θυσία στην ελευθερία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητά της. Σε όλους όσοι, που με μοναδικό εφόδιο τη δύναμη της ψυχής τους, στάθηκαν μπροστά στον πάνοπλο εχθρό και δόξασαν την πατρίδα και το έθνος.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Η απόδοση τιμής σε όσους προέταξαν το ανάστημά τους υπερασπιζόμενοι την τιμή και την ακεραιότητα της πατρίδας, αποτελεί διαχρονικό χρέος προς την ιστορία μας, σταθερή υπόμνηση της ανεξόφλητης ευθύνης μας και παντοτινή οφειλή προς τους ήρωες και μάρτυρες της κυπριακής ελευθερίας. Σήμερα, δεκάδες χρόνια από τη θυσία των ηρώων της κοινότητας της Έμπας, αναλογιζόμαστε τις δικές μας ευθύνες. Και δίνουμε την υπόσχεση ότι συνεχίζουμε να βαδίζουμε στο δρόμο που εκείνοι χάραξαν με τελικό και αδιαπραγμάτευτο προορισμό μας την ελευθερία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας. Δίνουμε την υπόσχεση ότι, με εφόδιά μας την ενότητα και την ομοψυχία, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη διεκδίκηση της εθνικής μας αξιοπρέπειας και των απαράγραπτων δικαιωμάτων του λαού μας που βάναυσα παραβιάζονται από τη βία και την υπεροπτική αλαζονεία της τουρκικής κατοχής.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Τιμημένοι αγωνιστές και συγγενείς των πεσόντων για την πατρίδα ηρώων,

Αποτίνοντας φόρο τιμής στους πεσόντες της κυπριακής ελευθερίας, απευθύνουμε προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι συνεχίζουμε, με πίστη στο δίκαιό μας, τον αγώνα για μια έντιμη, αξιοπρεπή και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Τα σαράντα χρόνια κατοχής είναι πάρα πολλά. Το σημερινό status quo είναι απαράδεκτο και άκρως επικίνδυνο. Συντηρεί και διαιωνίζει την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών, τον συνεχιζόμενο εποικισμό, την καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς, το ξεπούλημα των ελληνοκυπριακών περιουσιών, την παγίωση εν τη ουσία των τετελεσμένων της εισβολής.

Είναι υποχρέωσή μας, αλλά και εθνική και φυσική ανάγκη να δώσουμε, το συντομότερο, ένα τέλος σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αγωνιζόμαστε για λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και τις ξένες εξαρτήσεις και θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του Κυπριακού λαού. Λύση λειτουργική και βιώσιμη η οποία θα επανενώνει τον λαό, τον τόπο, τους θεσμούς και την οικονομία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, θεωρούν ότι το Κυπριακό ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη εθνική πρόκληση, παρά τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που βιώνει σήμερα η πατρίδα μας. Παράλληλα με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλονται για να μπορέσει να εξέλθει ο τόπος από τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχίζει με ειλικρίνεια, αποφασιστικότητα και τόλμη να εργάζεται για την επίτευξη λύσης του εθνικού μας προβλήματος που αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα για την πατρίδα και το λαό της.

Μετά από μακρές, κοπιαστικές και επίμονες προσπάθειες έχουμε πετύχει να εμπλέξουμε τους Τουρκοκύπριους συνομιλητές μας, αλλά και για πρώτη φορά την ίδια την κατοχική Τουρκία, σε μια διαδικασία η οποία στόχο έχει την επανένωση της πατρίδας μας.

Έχουμε πετύχει να μπούμε σε μια καθαρή διαδικασία, χωρίς περιοριστικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, διεκδικώντας λύση που να βασίζεται και να σέβεται τις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και να διασφαλίζει το κοινό μέλλον σε μια Ενωμένη Κύπρο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πετύχαμε όπως οι αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διασφαλίζονται και να γίνονται σεβαστές σε ολόκληρη την επικράτεια της Δημοκρατίας.

Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να εργαστούμε μέσα από μια διαδικασία ουσίας που είναι ικανή να δώσει αποτέλεσμα. Εάν και η τουρκική πλευρά είναι αποφασισμένη όσο είμαστε εμείς, και αυτό θα κριθεί εκ του αποτελέσματος, τότε η λύση μπορεί να γίνει ένας εφικτός στόχος.

Είναι προτεραιότητά μας η επανένωση της πατρίδας μας. Μας ενδιαφέρει η επανένωση να στηριχτεί από τον λαό, να αντέξει στις δοκιμασίες, να διαμορφώσει ευκαιρίες ανάπτυξης και ευημερίας, να διασφαλίσει τις ευρωπαϊκές αρχές και κανόνες, να εξασφαλίσει σταθερότητα στην Κύπρο και την περιοχή και να επιτρέψει συμμαχίες και συνθήκες συνδημιουργίας για όλους, για το καλό όλων.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Ο αγώνας για επανένωση του τόπου μας, όσο δύσκολος και να είναι, πρέπει να παραμείνει συνεχής και αδιάκοπος. Θα τελειώσει όταν η Κύπρος επανενωθεί. Όταν τα στρατεύματα κατοχής αποχωρήσουν. Όταν ο Κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συνυπάρξουν σε συνθήκες ασφάλειας για μια κοινή πορεία προς την ευημερία και την ανάπτυξη. Εντεταλμένοι από τους προγόνους μας, αλλά και υποχρεωμένοι απέναντι στις μέλλουσες γενεές, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

Έχουμε ευθύνη να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια ενωμένη, ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα Κύπρο. Να παραδώσουμε μια πατρίδα με πολιτική και οικονομική σταθερότητα που να εμπνέει στους πολίτες της σιγουριά και εμπιστοσύνη για το σήμερα και για το αύριο. Μια πατρίδα στην οποία να σχεδιάζουμε το μέλλον μας σε συνθήκες ειρήνης, αξιοπρέπειας και ασφάλειας.

Αυτό το χρέος προς την πατρίδα, προς τους τιμώμενους σήμερα ήρωες μας, δεν μπορούμε να το αφήσουμε ανεξόφλητο.

Αυτό είναι το χρέος μας αλλά και το καλύτερο μνημόσυνο στους ήρωες της Έμπας και σε όλους όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων της Κύπρου και της πατρίδας.
________________