16/5/14

Ο Υπουργός Ενέργειας συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στην Αθήνα

Ο Υπουργός Ενέργειας συμμετείχε στο Άτυπο
Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στην Αθήνα


Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης συμμετείχε στο διήμερο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε στις 15-16 Μαΐου στην Αθήνα.  Κύρια θέματα συζήτησης ήταν η ενίσχυση της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ, το Πλαίσιο Διακυβέρνησης για την Πολιτική της ΕΕ για το Κλίμα και την Ενέργεια για την περίοδο 2020-2030 καθώς και η χρηματοδότηση έργων υποδομής στον τομέα της ενέργειας και μέτρων ενεργειακής απόδοσης. Τα θέματα αυτά πρόκειται να απασχολήσουν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 26-27 Ιουνίου 2014.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των Υπουργών για την ενίσχυση της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε την προοπτική που δημιουργεί η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου αλλά και στην ευρύτερη νοτιοανατολική Μεσόγειο στην ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ. Η κατασκευή χερσαίου σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο και η ανάδειξη της Κύπρου σε ενεργειακό κόμβο, βρίσκονται στην κορυφή των ενεργειακών μας προτεραιοτήτων, δήλωσε ο κ. Υπουργός.

Στη βάση της συζήτησης των Υπουργών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπονήσει στρατηγική για την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού «ΕΣΕΑ» (Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Ενεργειακή Ασφάλεια), η οποία θα αποτελείται από μια εις βάθος ανάλυση της κατάστασης και μια μελέτη μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ. Οι εν λόγω μελέτες θα συζητηθούν τόσο στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στα μέσα Ιουνίου όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα ακολουθήσει.

Σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πολιτική της ΕΕ για το Κλίμα και την Ενέργεια για την περίοδο 2020-2030, ο κ. Υπουργός τόνισε την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των νησιώτικων κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων της ενεργειακής απομόνωσης, του μικρού μεγέθους και των συνεπαγόμενων απωλειών οικονομιών κλίμακας.

Τέλος, κατά τη συζήτηση για τα «έργα κοινού ενδιαφέροντος» στον τομέα της ενέργειας ο κ. Λακκοτρύπης υποστήριξε την άμεση υλοποίηση έργων που θα συμβάλουν στην άρση της απομόνωσης των κρατών μελών και την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ. Το ενδεχόμενο επιπρόσθετης χρηματοδότησης αυτών ειδικά των έργων, θα πρέπει να εξεταστεί εκτενέστερα καθώς συμβάλλουν στην υλοποίηση των πιο άμεσων προτεραιοτήτων της ΕΕ.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Υπουργός συναντήθηκε με τον Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ κ. Gunther Oettinger και την Εκτελεστική Διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) κα. Maria van Der Hoeven.

Τέλος, ο κ. Λακκοτρύπης πραγματοποίησε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογο του και Πρόεδρο του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ κ. Γιάννη Μανιάτη. Οι δύο Υπουργοί επιβεβαίωσαν εκ νέου τους στενούς δεσμούς και την αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας. Ο κ. Λακκοτρύπης ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις στην έρευνα υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για τους προγραμματισμούς της κυβέρνησης για τη δημιουργία του Σταθμού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου στο Βασιλικό.  Ο κ. Μανιάτης ενημέρωσε για την πορεία εξέλιξης των ενεργειών για την ωρίμανση και προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου EastMed. Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επίσης την πρόοδο εργασιών της κοινής ομάδας υψηλού επιπέδου εθνικών εμπειρογνωμόνων που δημιουργήθηκε για την Ενεργειακή και Θαλάσσια Πολιτική, καθώς και της ομάδας για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας, και επιβεβαίωσαν την ανάγκη συνεχούς αλληλοενημέρωσης και συντονισμού μεταξύ των δύο Υπουργείων.
----------------------