30/5/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Πατσαλή στη συνέντευξη Τύπου με θέμα «Μείωση λιστών αναμονής στα δημόσια νοσηλευτήρια»

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Πατσαλή στη συνέντευξη Τύπου
με θέμα «Μείωση λιστών αναμονής στα δημόσια νοσηλευτήρια»


Αναμφίβολα οι μεγάλες λίστες αναμονής αποδίδονται κυρίως στην αύξηση της προσέλευσης ασθενών στο δημόσιο τομέα λόγω της οικονομικής κρίσης και με δεδομένο ότι οι υφιστάμενες κρατικές νοσοκομειακές υποδομές μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μόνο του 50% του πληθυσμού της Κύπρου. Αναντίλεκτα, οι λίστες αναμονής αποτελούν εν γένει μέρος των συστημάτων υγείας ανά το παγκόσμιο καθότι έχει παρατηρηθεί πως ακόμη και σε χώρες που υπάρχει υποδομή για να καλύπτεται το 100% του πληθυσμού, υπάρχουν λίστες αναμονής. Οι κύριοι λόγοι εστιάζονται στην υπερφόρτωση του συστήματος, καθώς και στην ιατρονοσηλευτική ανεπάρκεια των δημόσιων νοσηλευτηρίων σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές.

Το Υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζοντας το μεγάλο αυτό πρόβλημα των λιστών αναμονής, λαμβάνει μέτρα προς επίλυση αυτού του μεγάλου προβλήματος που ταλανίζει τους ασθενείς. Επιπρόσθετα, θα βοηθήσει στη στενότερη συνεργασία του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Το μέτρο αυτό θα αποφέρει δραστική μείωση των λιστών αναμονής με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για το Υπουργείο Υγείας, ιδιαίτερα στους χαλεπούς οικονομικά καιρούς τους οποίους όλοι μας επί του παρόντος διάγουμε.
Άξιον αναφοράς είναι το γεγονός ότι η εκφρασθείσα βούληση του Υπουργείου Υγείας για σύναψη συμφωνιών με τον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να δράσει αθροιστικά σε μια σειρά από μέτρα που ήδη έχουν παρθεί και εφαρμόζονται προς αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, όπως είναι η αξιοποίηση όλου του χειρουργικού χρόνου, η μηχανογράφηση των λιστών αναμονής και η συχνή επικαιροποίηση τους, θέματα τα οποία διεξήρθαμε και με τις διευθύνσεις όλων ανεξαιρέτως των νοσηλευτηρίων κατά τις πρόσφατες επισκέψεις μου.


Εν κατακλείδι και πέραν τις πρακτικότητας των πιο πάνω μέτρων που είτε έχουν ήδη ληφθεί είτε θα ληφθούν στο άμεσο μέλλον, το επίκεντρο πρέπει να είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών μέσα σε εύλογο χρόνο, καθώς και η συνέχιση παροχής ποιοτικών Υπηρεσιών Υγείας από το δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα προς τους πολίτες, σύμφωνα με τα πρότυπα του επί θύρας Γενικού Συστήματος Υγείας.
_________________