8/5/14

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή για την Ημέρα Ερυθρού Σταυρού



Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή
για την Ημέρα Ερυθρού Σταυρού


Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες,

Η 8η Μαΐου είναι αφιερωμένη στον Ερυθρό Σταυρό, μία παγκόσμια οργάνωση βασισμένη στις θεμελιώδεις αρχές του ανθρωπισμού, της αμεροληψίας και του εθελοντισμού. Στόχος της οργάνωσης είναι η πρόληψη και ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και η αντιμετώπιση έκτακτων δυσάρεστων καταστάσεων σε όλο τον κόσμο, σε καιρό ειρήνης ή πολέμου, χωρίς διάκριση γένους, φύλου, ηλικίας, κοινωνικής θέσης, θρησκείας ή πολιτικής τοποθέτησης. Η ίδρυση του Ερυθρού Σταυρού οφείλεται στον Ελβετό Ερρίκο Ντυνάν, ο οποίος έζησε από κοντά τη φρίκη του πολέμου και τον πόνο των θυμάτων στη μάχη του Σολφερίνο της Ιταλίας το 1859.

Ο Ντυνάν κατάφερε να κινητοποιήσει τους άμαχους πολίτες για να περιθάλψουν τους χιλιάδες τραυματίες με τις λίγες προμήθειες που είχαν, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη σε ποια παράταξη ανήκαν. Έκτοτε αφιέρωσε όλη τη ζωή και την περιουσία του για τον σκοπό αυτό κι επάξια κέρδισε τη μεγαλύτερη τιμητική διάκριση παγκόσμια, το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 1901.   

Ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός ιδρύθηκε το 1950 και είναι η μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση της Κύπρου. Προσφέρει υλική και ηθική στήριξη σε φτωχούς, ασθενείς και ανάπηρους, οργανώνει εκστρατείες για διάφορα θέματα –κοινωνικά, περιβαλλοντικά, υγείας– και προσφέρει υπηρεσίες για αναζήτηση ανθρώπων, με κύριο γνώμονά του πάντα τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Τα τμήματα νέων της οργάνωσης με την πλούσια τους δράση συμβάλλουν έμπρακτα στην ηθική διαπαιδαγώγηση των νέων και στην καλλιέργεια σημαντικών ανθρωπιστικών αξιών. Μεγάλη υπήρξε η προσφορά του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού κατά την τουρκική εισβολή του 1974, ιδιαίτερα στην παροχή υλικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες, στην ανταλλαγή αιχμαλώτων, στον εντοπισμό ανθρώπων και την επανασύνδεση οικογενειών.

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες,

Σήμερα, πολλοί συνάνθρωποί μας υποφέρουν λόγω οικονομικών δυσκολιών. Οι ανάγκες στήριξης έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, γι’ αυτό και η ανιδιοτελής προσφορά όλων μας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η δραστηριοποίηση των νέων μας σε οργανώσεις όπως ο Ερυθρός Σταυρός, πέρα από τη στήριξη στον συνάνθρωπο παρέχει και στους ίδιους πολύτιμα μαθήματα ζωής. Κανένας συνάνθρωπός μας δεν πρέπει να στερείται τα βασικά αγαθά που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή του και για μια αξιοπρεπή ζωή.

Οι αρχές του ανθρωπισμού, της αμεροληψίας και του εθελοντισμού είναι θεμελιώδεις, και η υιοθέτησή τους αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση για επίλυση των προβλημάτων και πρόοδο της κοινωνίας και του τόπου μας.   

------------------