18/5/14

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας







Για το θέμα της Αμμοχώστου η δέσμη των προτάσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι αρκούντως ισοζυγισμένη και όσοι έχουν τη διάθεση να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος, οφείλουν να ανταποκριθούν αναλόγως, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του μνημοσύνου του Παπασταύρου Παπαγαθαγγέλου, στην Αγία Βαρβάρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κληθείς να σχολιάσει αναφορές του κ. Έρογλου ότι θα υποδεχθεί τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο με σύμβολα είπε: «Αυτό που μας διαβεβαιώνουν όσοι έχουν αναλάβει την επίσκεψη Μπάιντεν είναι ότι δεν θα υπάρξει οποιοσδήποτε συμβολισμός.

Η εδώ παρουσία του Αντιπροέδρου είναι, πρώτον, για να συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να συζητήσουμε τις διμερείς σχέσεις, τα θέματα οικονομίας, ενέργειας, το ουκρανικό πρόβλημα και βεβαίως το Κυπριακό και εν συνεχεία να συναντηθεί και με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας υπό αυτήν του και μόνο την ιδιότητα, πάντοτε διαφυλάσσοντας αυτό που έχουμε ζητήσει: την αποφυγή της παρουσίας οποιωνδήποτε συμβόλων προκείμενου να το καταχραστεί η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων με ισχυρισμούς ότι τάχα αναγνωρίζονται ή αναβαθμίζονται».

Πρόσθεσε ότι «αναλόγως της συμπεριφοράς των συνοίκων και της στάσης που θα τηρηθεί από πλευράς των όσων έχουν αναλάβει να αποφευχθεί οτιδήποτε το οποίο θα μπορεί να παραβλάψει είτε τις σχέσεις μας είτε ακόμα και την εδώ παρουσία και το ρόλο που θέλει να διαδραματίσει ο κ. Μπάιντεν», θα είναι ανάλογη και η συμπεριφορά μας.

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά Νταβούτογλου ότι για να συζητηθεί το θέμα της Αμμοχώστου θα πρέπει να υπάρχει το ανάλογο αντάλλαγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Όσον αφορά το θέμα της Αμμοχώστου θέλω να πω ότι η δέσμη των προτάσεων μας είναι αρκούντως ισοζυγισμένη και όσοι έχουν τη διάθεση να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος, οφείλουν να ανταποκριθούν αναλόγως. Εάν για απλά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης επιδεικνύεται τέτοια κωλυσιεργός και απαράδεκτη συμπεριφορά, μπορείτε να συνειδητοποιήσετε πόσες δυσκολίες έχουμε στη τράπεζα των διαπραγματεύσεων».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των χθεσινών επεισοδίων στο Τσίρειο στάδιο και ερωτηθείς αν ήρθε η ώρα να εφαρμοστούν στα γήπεδα τα μέτρα τύπου Θάτσερ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «νομίζω μετά και το χθεσινό επεισόδιο, γίνονται ακόμα πιο αναγκαίες και επίκαιρες οι προτάσεις που θα κατατεθούν εντός των ημερών, έτσι ώστε με το νέο πρωτάθλημα να ισχύσουν τα νέα δεδομένα».

________________