24/4/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη στα εγκαίνια του Αθλητικού Κέντρου «Κώστας Παπαέλληνας»

Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.
 

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και προθυμία που ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση του αγαπητού φίλου, Προέδρου του Κεραυνού, Πάρι Παπαέλληνα να τελέσω τα εγκαίνια του Αθλητικού Κέντρου, «Κώστας Παπαέλληνας», το οποίο δημιουργήθηκε χάρις τη γενναιόδωρη στήριξη της οικογένειας Παπαέλληνα σε συνεργασία, βεβαίως, με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού.


Το Αθλητικό Κέντρο «Κώστας Παπαέλληνας», που αναπτύσσει δραστηριότητα, εδώ, στις εγκαταστάσεις του Κεραυνού, λειτουργεί ήδη προς όφελος εκατοντάδων παιδιών και νέων της ευρύτερης περιοχής του Στροβόλου.

Αποτελεί ένα πνεύμονα ζωής και υγιούς ενασχόλησης των νέων μας, σε μια δύσκολη περίοδο για τον τόπο μας, όπου η ανάγκη της συνεργασίας κράτους, ιδιωτικής πρωτοβουλίας και εθελοντισμού καθίσταται όσο ποτέ άλλοτε επιβεβλημένη.

Χαίρομαι να παρατηρήσω ότι ο ιδιόκτητος αυτός χώρος του Κεραυνού έχει μετατραπεί σε ένα μοναδικό αθλητικό κέντρο συστεγάζοντας το οίκημα του σωματείου, την ανακαινισμένη κλειστή αίθουσα της ομάδας, το ανοικτό γήπεδο της καλαθόσφαιρας, τρία γήπεδα futsal και τέσσερα γήπεδα τένις, με όλο τον σύγχρονο βοηθητικό και γραφειακό εξοπλισμό.

Κάθε απόγευμα, στο αθλητικό αυτό κέντρο αθλούνται και διασκεδάζουν με τον πιο υγιή και ευχάριστο τρόπο, πάνω από 500 παιδιά, από 6 μέχρι 16 χρόνων, αλλά και μεγαλύτερα, όπως μαθαίνω, που φτάνουν μέχρι και τη δική μου ηλικία… Γιατί αυτό, σημαίνει για το Σωματείο του Κεραυνού, ο αθλητισμός.

Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να εξάρω την παρουσία και τον ρόλο του ιστορικού σωματείου του Κεραυνού στους αθλητικούς, πολιτιστικούς, κοινωνικούς και εθνικούς αγώνες της πατρίδας μας. Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα σωματεία της Κύπρου, που φέτος συμπληρώνει 88 χρόνια πλούσιας και καρποφόρας δράσης.

Μέσα από τις τάξεις του Κεραυνού γεννήθηκαν ήρωες, όπως οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ Μιχαλάκης Καραολής και Παντελής Κατελάρης.

Την περίοδο 1963-’64, ο Κεραυνός σχημάτισε λόχο αποτελούμενο από αθλητές και μέλη του Σωματείου συμμετέχοντας ενεργά στις μάχες για την καταστολή της τουρκανταρσίας.

Κατά την τουρκική εισβολή του 1974, αθλητές και μέλη του Κεραυνού, που υπηρετούσαν στην Εθνική Φρουρά, έπεσαν στα πεδία των μαχών: Ο Νίκος Χατζηπαύλου, ο Μιχαλάκης K ινάνης, ο Δώρος Βασιλαράς, ο Νίκος Κωνσταντίνου και ο Τάκης Κοσμάς.

Στον αθλητικό τομέα το Σωματείο έχει να παρουσιάσει μια πραγματικά αξιοζήλευτη πορεία. Στον κλασσικό αθλητισμό ανέδειξε σπουδαίους αθλητές, παγκυπριονίκες, πανελληνιονίκες, αλλά και Βαλκανιονίκες, όπως οι Μιχαήλ Τριλλίδης, Άγγελος Χατζηωσήφ, Ανδρέας Μικελλίδης και Ανδρέας Παπαμιχαήλ.

Παράλληλα, υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚΟΠ και η ποδοσφαιρική του ομάδα έφτασε μέχρι και την Α’ κατηγορία. Εκεί, όμως, που διέπρεψε και έχει να παρουσιάσει δάφνες επιτυχίες είναι η καλαθόσφαιρα. Από της ιδρύσεως της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας, ως ιδρυτικό επίσης μέλος, ο Κεραυνός μετέχει ανελλιπώς σε όλα τα πρωταθλήματα ανδρών, γυναικών, εφήβων, νεανίδων, κορασίδων, παίδων, παμπαίδων και παγκορασίδων με πραγματικά αξιοζήλευτα επιτεύγματα.

Ενδεικτικά, η ομάδα ανδρών έχει κατακτήσει πέντε πρωταθλήματα, εννιά κύπελλα και δυο supercup . Η γυναικεία ομάδα κατέκτησε επτά πρωταθλήματα, επτά κύπελλα και επτά supercup .

Έχει, δε, αναδείξει πολύ μεγάλους καλαθοσφαιριστές, ανάμεσα στους οποίους ο Πάρις Παπαέλληνας, που εκτός από παίκτης διετέλεσε και προπονητής προτού γίνει, μόνιμος σχεδόν Πρόεδρος, όπως και ο Αντρέας Κυπριανού, νυν Αντιπρόεδρος της ομάδας.

Στη σύγχρονη ιστορία της Στροβολιώτικης ομάδας ο Πάρις έχει ταυτίσει το όνομα του με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συλλόγου τόσο στα κυπριακά όσο και στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Είναι κατά πολλούς, ότι ο Γιαννακόπουλος για τον Παναθηναϊκό. Πρώτα οπαδός και μετά Πρόεδρος.

Θέλω να συγχαρώ όλους σας για τη μεγάλη συνεισφορά σας στην ανάπτυξη του αθλητισμού και την καλλιέργεια αθλητικής συνείδησης ανάμεσα στους νέους και ειδικά των παιδιών. Ο αθλητισμός μπορεί να γίνει το μέσο για τη διαπαιδαγώγηση των ανθρώπων από πολύ μικρή ηλικία και να διαμορφώσει ολοκληρωμένες προσωπικότητες, μακριά από τις βλαβερές και επικίνδυνες επιδράσεις της σύγχρονης εποχής.

Η πολιτεία θα σταθεί αρωγός και παρά τη δύσκολη οικονομικά περίοδο που διερχόμαστε, θα στηρίξει με όσα μέσα διαθέτει τον κοινωνικά ωφέλιμο ρόλο του αθλητισμού στον τόπο μας.

Μας ενδιαφέρει η πολύπλευρη ανάπτυξη του αθλητισμού και ευχόμαστε η κυπριακή κοινωνία να εξελιχθεί σε κοινωνία μαζικού αθλητισμού και προς την κατεύθυνση αυτή θα αφιερώσουμε τις δυνάμεις μας.

Δραττόμενος των σημερινών συγκυριών, θέλω να απευθύνω έκκληση όπως οι αθλητές, οι προπονητές, οι διαιτητές, οι παράγοντες και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τηρούν υπεύθυνη στάση και απομονώνουν όσους δίνουν αφορμές για επεισόδια και πράξεις βίας. Η Πολιτεία με τη σειρά της και με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, θα αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί τόσο με προληπτικά όσο και με κατασταλτικά μέτρα ώστε η βία στους αθλητικούς χώρους να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ο χουλιγκανισμός είναι πρώτα και πάνω απ' όλα καταδικαστέος σε όλες του τις εκφάνσεις.

Η ανάρμοστη και βίαιη συμπεριφορά των οπαδών οποιασδήποτε ομάδας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή σε μια πολιτισμένη και σύγχρονη κοινωνία. Ως πολιτεία θα εγκύψουμε στο θέμα της οπαδικής βίας. Όσα θλιβερά διαδραματίστηκαν στο χώρο του ποδοσφαίρου τα τελευταία εικοσιτετράωρα επιβεβαιώνουν γι' ακόμα μια φορά τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Δεν πρέπει και δεν πρόκειται να γίνει άλλο ανεχτή αυτή η απαράδεχτη κατάσταση. Ευθύνες έχουμε όλοι και όλοι πρέπει να τις αναλάβουμε. Και η Κυβέρνηση, και η Αστυνομία, και τα Σωματεία, και οι οργανωμένοι οπαδοί, και ο κάθε οπαδός χωριστά και τα ΜΜΕ, και κάθε φορέας του χώρου αυτού. Τόσο για την πρόληψη, όσο και για την τιμωρία των ενόχων.

Είμαι σίγουρος ότι οι αθλητικοί παράγοντες θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση των κακώς εχόντων στον χώρο του αθλητισμού και κυρίως στη βελτίωση και την αναβάθμισή του για το καλό του ιδίου και της κοινωνικής αποστολής του.

Με αυτές τις σκέψεις εγκαινιάζω το αθλητικό κέντρο, «Κώστας Παπαέλληνας», που δεν έχω αμφιβολία πως θα διαδραματίσει μέγιστο ρόλο στην κατάκτηση της πραγματικής ιδέας του αθλητισμού και των ευγενών σκοπών του και σας εύχομαι περισσότερες και μεγαλύτερες ακόμα επιτυχίες.

_________________