24/4/14

Άρχισαν οι εργασίες της Συνάντησης της 3ης Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου, στην Τουρκία


 
Άρχισαν σήμερα το πρωί οι εργασίες της Συνάντησης της 3 ης Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (ΚΣΜ) για τον Διαπολιτισμικό Διάλογο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που πραγματοποιείται στην Αττάλεια της Τουρκίας. Εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων συμμετέχει η Βουλευτής κα Ρούλα Μαυρονικόλα.


Την έναρξη της Συνάντησης χαιρέτισαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Διαπραγματευτής της Τουρκίας για την ένταξή της στην ΕΕ κ. Mevl ü t Ç avu ş o ğ lu . Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο Τούρκος Υπουργός αναφέρθηκε στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Μεσογείου και υπογράμμισε την ανάγκη εδραίωσης της ειρήνης στην περιοχή. Εξέφρασε δε τη λύπη του για την κατάσταση στην Κύπρο, αποτέλεσμα, όπως ανέφερε, εκκρεμούς διαμάχης και εξέφρασε την ευχή οι δύο πλευρές να βρουν σύντομα λύση ώστε οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι να μπορέσουν να ζήσουν μαζί. Για την εξεύρεση της πολυπόθητης λύσης, πρόσθεσε, δεν είναι αρκετή η συμβολή της Τουρκίας και της Ελλάδας, αλλά χρειάζεται και η ουσιαστική στήριξη στη διαδικασία από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Στο πρώτο μέρος των εργασιών της Συνάντησης έγιναν παρουσιάσεις για το θέμα «Εμπορία προσώπων και σύγχρονη δουλεία» από εμπειρογνώμονες αρμόδιων διεθνών οργανισμών. Παρέμβαση έκανε και η κα Ρούλα Μαυρονικόλα, η οποία αναφέρθηκε στο ειδεχθές, όπως το χαρακτήρισε, έγκλημα, τονίζοντας ιδιαίτερα την περίπτωση των θυμάτων εμπορίας για σκοπούς σεξουαλικής εκμετάλλευσης, την πιο διαδεδομένη μορφή αυτού του εγκλήματος, με θύματα κατά κύριο λόγο τις γυναίκες. Υπογράμμισε δε την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων καταστολής και εξάλειψης του φαινομένου, αλλά και ανάπτυξης συντονισμένων δράσεων για την προστασία των θυμάτων.
Η Κύπρος, ανέφερε η κα Μαυρονικόλα, είναι δυστυχώς χώρα υποδοχής θυμάτων εμπορίας για σκοπούς σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Εντούτοις, ως χώρα της οποίας τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών παραβιάζονται εδώ και 40 χρόνια, επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία και προβαίνει σε συγκεκριμένες δράσεις για καταπολέμηση του φαινομένου.   Συγκεκριμένα, η Βουλή των Αντιπροσώπων, πρόσθεσε η κα Μαυρονικόλα, έχει πρόσφατα εγκρίνει νομοθεσία, η οποία ενσωματώνει σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία, που θέτει στο επίκεντρο όλων των δράσεών της το θύμα. Η   εναρμονισμένη νομοθεσία, ανέφερε η κα Μαυρονικόλα, προβλέπει τόσο την παροχή προσωρινής άδειας παραμονής και προστασίας των θυμάτων από τις αρμόδιες Αρχές, αλλά και διασφάλιση της προστασίας του θύματος στη χώρα του στις περιπτώσεις επαναπατρισμού. Περαιτέρω, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, ποινικοποιείται, επισήμανε η Κύπρια Βουλευτής, και η ζήτηση από τον πελάτη, ενισχύοντας περαιτέρω με αυτόν τον τρόπο την προστασία του θύματος εμπορίας.

Θεωρούμε, πρόσθεσε η κα Μαυρονικόλα, ότι το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Οδηγίας εξυπηρετεί πράγματι τις προσπάθειες καταπολέμησης του φαινομένου, εντούτοις επιβάλλεται να δημιουργηθούν και οι μηχανισμοί, που θα εξασφαλίζουν την εφαρμογή των σχετικών νόμων και κανονισμών και τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών.

Οι εργασίες της Συνάντησης συνεχίζονται σήμερα το απόγευμα με παρουσίαση και συζήτηση για το θέμα των συνεπειών του εκτοπισμού γυναικών και παιδιών σε συνθήκες συγκρούσεων και των αναγκαίων δράσεων για την παροχή βοήθειας και προστασίας τους.

____________