11/3/14

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στην Υπουργική Ομάδα Δράσης της Κοινοπολιτείας

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών
στην Υπουργική Ομάδα Δράσης της Κοινοπολιτείας


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης αναχωρεί αύριο για το Λονδίνο, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Υπουργικής Ομάδας Δράσης της Κοινοπολιτείας (Commonwealth Ministerial Action Group - CMAG), που θα πραγματοποιηθούν στις 13 και 14 Μαρτίου.

Το CMAG αποτελείται από τους Υπουργούς Εξωτερικών εννέα κρατών-μελών της Κοινοπολιτείας, τα οποία εκλέγονται για περίοδο δύο χρόνων, ενώ η απόφαση για συμμετοχή τους λαμβάνεται στο πλαίσιο των Συναντήσεων των Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας. Η συμμετοχή του κ. Κασουλίδη στην εν λόγω Ομάδα Δράσης αποφασίστηκε στο πλαίσιο της Συνάντησης Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας, που πραγματοποιήθηκε στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα τον περασμένο Νοέμβριο.

Πέραν της Κύπρου, τα υπόλοιπα μέλη της Ομάδας Δράσης είναι η Γουιάνα, η Ινδία, η Νέα Ζηλανδία, το Πακιστάν, η Σιέρρα Λεόνε, τα Νησιά του Σολομώντα, η Τανζανία και η Σρι Λάνκα.

H Υπουργική Ομάδα Δράσης δημιουργήθηκε το 1995 με στόχο την εποπτεία της προσήλωσης των κρατών-μελών στις πολιτικές αρχές του Οργανισμού όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα κά. Το CMAG λειτουργεί ως ένα ιδιότυπο εκτελεστικό όργανο με διευρυμένες εξουσίες και δυνατότητα λήψης μέτρων που φθάνουν μέχρι και την αποπομπή ενός κράτους από την Κοινοπολιτεία, για όση περίοδο παρατηρείται παραβίαση των ανωτέρω αρχών.

Η Ομάδα συναντάται συνήθως δυο φορές τον χρόνο, συμπεριλαμβανομένης και της καθιερωμένης συνάντησής της στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ δύναται να συναντηθεί και όποτε η ίδια κρίνει απαραίτητο, αναλόγως και των εξελίξεων σε σχέση με τις χώρες που τελούν υπό παρακολούθηση.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Λονδίνο, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Υπουργό Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου κ. David Lidington, με τον οποίο θα συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό και ευρωπαϊκά και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Στις 14 Μαρτίου ο κ. Κασουλίδης θα μεταβεί στο Παρίσι όπου θα απευθύνει ομιλία σε εκδήλωση που διοργανώνει το Maison de l’ Europe de Paris.  

______________