24/2/14

Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Παιδείας και του Γάλλου Πρέσβη για τον Διεθνή Μήνα Γαλλοφωνίας





Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο Πρέσβης της Γαλλίας κ. Jean-Luc Florent καθώς και Πρέσβεις των χωρών μελών του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας στην Κύπρο θα δώσουν συνέντευξη Τύπου με θέμα τον Διεθνή Μήνα Γαλλοφωνίας στην Κύπρο (Μάρτιος), την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014, στις 10:30 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.



Κατά τη συνέντευξη Τύπου θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που οργανώνονται στην Κύπρο από τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τις Πρεσβείες και τα Προξενεία των χωρών μελών του Διεθνούς Oργανισμού Γαλλοφωνίας (Αίγυπτος, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Ελβετία, Ελλάδα, Καναδάς, Λίβανος, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τυνησία).

Οι φετινές εκδηλώσεις τίθενται κάτω από το κοινό σύνθημα: «Τα γαλλικά είναι ευκαιρία για τα νέα ταλέντα». Με λίγα λόγια η γνώση της γαλλικής γλώσσας είναι το μέσο για άνοιγμα νέων ευκαιριών και νέων οριζόντων ιδιαίτερα για τους ταλαντούχους νέους.

Οι εκδηλώσεις του Μήνα Γαλλοφωνίας περιλαμβάνουν διαγωνισμούς τραγουδιού, διαγωνισμούς παραδοσιακών γαλλικών παιχνιδιών, κινηματογράφο, συναυλίες και διαλέξεις. Αρχίζουν στις 4 Μαρτίου, με τα εγκαίνια του 9ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου, και θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Μαρτίου. Η κυπριακή ταινία «Μαχαιροβγάλτης» του Γιάννη Οικονομίδη θα προβληθεί στις 28 Μαρτίου, Παρασκευή, στις 9 μ.μ., στο Cine Studio, και θα έχει ελεύθερη είσοδο.


Στις 14 Μαρτίου, στις 8 μ.μ., στην Αίθουσα Καστελιώτισσα, η βραδιά θα είναι αφιερωμένη στη Γαλλοφωνία με συνθέσεις των Bizet, Saint-Saens, Gounod, Chopin και Massenet στο κλασικό ρεπερτόριο και τραγούδια των Edith Piaf, Georges Moustaki, Jacques Breill στο σύγχρονο. Η μουσική εκτέλεση θα γίνει από τους Αγνή Σακκά και Fikri Toros στο πιάνο, τον Eran Raman στο φλάουτο και την Καίτη Οικονομίδου στο τραγούδι. Η είσοδος της εκδήλωσης θα είναι ελεύθερη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια του Μήνα Γαλλοφωνίας θα υπάρξουν, επίσης, ενδιαφέρουσες εκπομπές και ταινίες τόσο στο ραδιόφωνο όσο και στην τηλεόραση. Το πρόγραμμα θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στη διεύθυνση http://www.moec.gov.cy/anakoinoseis/index.html.


_________________