24/2/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Stanislav Osadchiy.



Μετά τη συνάντηση, ο κ. Πρέσβης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνομίλησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς και για θέματα διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας.

Πρόσθεσε ότι συζήτησαν επίσης θέματα που άπτονται της προετοιμασίας της επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στη Ρωσία, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει καθοριστεί μέχρι στιγμής συγκεκριμένη ημερομηνία για την επίσκεψη.

Ανέφερε ότι η Ρωσία θεωρεί τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό πολύ ωφέλιμες και πρόσθεσε ότι «τώρα, σε αυτή την ευαίσθητη για το Κυπριακό στιγμή χρειαζόμαστε συναντήσεις με τον Πρόεδρο για να γνωρίζουμε λεπτομέρειες». Είπε ακόμη ότι «εξηγήσαμε στον Πρόεδρο την προσέγγιση μας στα γεγονότα των τελευταίων ημερών στην Ουκρανία και η θέση της Ρωσίας είναι πολύ γνωστή».

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της Ρωσίας αναφορικά με τις επισκέψεις των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων σε Αθήνα και Άγκυρα, ο κ. Πρέσβης είπε ότι πρόκειται για μια εξέλιξη για τη λύση του Κυπριακού. «Εμείς υποστηρίζουμε αυτές τις εξελίξεις», είπε σημειώνοντας πως ό,τι επιθυμούν οι δύο κοινότητες «εμείς το υποστηρίζουμε. Και αυτό θα δώσει ώθηση στη λύση του Κυπριακού».

Ερωτηθείς αν ο εκάστοτε Επιτετραμμένος της Ρωσίας στην Κύπρο θα μπορούσε να αποτελέσει και κατά κάποιο τρόπο διαμεσολαβητή στο Κυπριακό, ο Ρώσος Πρέσβης είπε ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και πρόσθεσε ότι δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο.

Σε ερώτηση αν η δική μας πλευρά ζήτησε μεγαλύτερη εμπλοκή της Μόσχας στο Κυπριακό, ανέφερε ότι «μέχρι τώρα συζητήσαμε με τον Πρόεδρο το πώς θα υποστηρίξει η Ρωσία επίλυση του Κυπριακού, όχι με άμεση εμπλοκή της Ρωσίας. Αλλά αυτό εξαρτάται και από τις δύο πλευρές».

Κληθείς να πει κατά πόσο συζήτησαν τα ενεργειακά θέματα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Ρώσος Πρέσβης είπε ότι αυτά τα θέματα θα τα συζητήσει ο Πρόεδρος όταν επισκεφθεί τη Μόσχα.

________________