14/1/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου σε εκδήλωση του Συνδέσμου Δημοκρατικών Αντιστασιακών Λευκωσίας






Ο Γενικός Διευθυντής κ. Χρίστος Μαληκκίδης ανέγνωσε χθες χαιρετισμό, εκ μέρους του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου, στην εκδήλωση του Συνδέσμου Δημοκρατικών Αντιστασιακών Λευκωσίας για την κοπή της βασιλόπιτας, στο οίκημα του Συνδέσμου:



«Με ιδιαίτερη χαρά συγκεντρωθήκαμε απόψε στην καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας η οποία διοργανώνεται από τον Σύνδεσμό Δημοκρατικών Αντιστασιακών Λευκωσίας. Αποχαιρετήσαμε το 2013, ένα έτος το οποίο έφερε την πατρίδα μας αντιμέτωπη με καινοφανείς καταστάσεις και υποδεχθήκαμε το 2014 με την ελπίδα ότι θα είναι μια θετικότερη χρονιά για τον τόπο και τον λαό μας.

Μια σύντομη αναδρομή στο απερχόμενο έτος, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, πέραν πάσης αμφιβολίας, ήταν μια χρονιά προκλήσεων και πρωτόγνωρων εμπειριών. Χρέος μας καθίσταται η μεθοδική καταγραφή και αξιολόγηση των θετικών και αρνητικών καταστάσεων για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Η συγκυρία της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης έχει επηρεάσει αισθητά τον τρόπο ζωής μας. Παρόλα αυτά, όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο κυπριακός ελληνισμός διαθέτει την απαιτούμενη υπομονή, αντοχή και θέληση για να ανατρέψει τα αρνητικά δεδομένα. Έχουμε αποδείξει επανειλημμένως ότι με κατάλληλους σχεδιασμούς, σε πλαίσιο συλλογικότητας και ομοψυχίας, μπορούμε να επιτύχουμε την εκ νέου επαναφορά της οικονομίας μας σε ρυθμούς ανάπτυξης και ευημερίας.

Η ανακάλυψη του ορυκτού πλούτου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και το ασταθές γεωπολιτικό σκηνικό στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ανέδειξαν τον σταθεροποιητικό ρόλο τον οποίο μπορούμε να διαδραματίσουμε παρά το μικρό μας μέγεθος. Ταυτόχρονα, όμως, μέσω των υδρογονανθράκων, δημιουργήθηκαν ευνοϊκές συνθήκες και η δυναμική εκείνη για προώθηση του κυπριακού προβλήματος.

Η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει όλες τις πτυχές του προβλήματος και να συναινέσει σε μια κοινά αποδεκτή λύση. Ξεκάθαρη επιδίωξή μας αποτελεί η επανένωση της πατρίδας μας και η επιστροφή όλων των νόμιμων κατοίκων στα σπίτια τους. Μακριά από προκλητικές στάσεις οι οποίες δυναμιτίζουν την ήδη εύθραυστη διαδικασία συνομιλιών, επιδιώκουμε μια δίκαιη και λειτουργική συμφωνία στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όφελος του λαού μας. Η τουρκική πλευρά θα πρέπει επιτέλους να επιδείξει την απαραίτητη βούληση για επίτευξη μιας διαρκούς, βιώσιμης λύσης η οποία θα αποτρέπει την οποιαδήποτε πρόθεση διχοτόμησης. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούμε να ζήσουμε μαζί μονιασμένοι σε μια ευημερούσα πατρίδα.

Αναντίλεκτα, το 2014 αποτελεί ένα έτος λήψεως σημαντικών αποφάσεων. Με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, κάνοντας αυτοκριτική και αναλογιζόμενοι τις υποχρεώσεις μας, καλούμε όλους σε συνεργασία προς επίτευξη των κοινών στόχων. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να πράξουμε για να εξασφαλίσουμε ένα ευοίωνο μέλλον για τις επερχόμενες γενιές.

Με την ευκαιρία αυτή που μου δίνεται, θα ήθελα να σας εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια για τις αξιέπαινες προσπάθειες τις οποίες καταβάλλετε διαχρονικά ως Σύνδεσμος. Γιατί ορθώσατε το ανάστημά σας και με αφοσίωση υπερασπιστήκατε τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Αποτελεί, λοιπόν, ιερό καθήκον όλων μας η επίδειξη πνεύματος συνεχούς αντίστασης σε κάθε προσπάθεια καταπάτησης των κεκτημένων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας.

Εύχομαι ολόψυχα όπως το 2014 καθιερωθεί στις καρδιές όλων μας ως το έτος το οποίο θα δώσει στην Κύπρο μας το χαρμόσυνο μήνυμα της επανένωσης. Χωρίς στρατεύματα κατοχής, χωρίς συρματοπλέγματα και διαχωριστικές γραμμές, απαλλάσσοντάς μας από τα δυσάρεστα τετελεσμένα της εισβολής.
Με την ευκαιρία του νέου έτους, θέλω να σας ευχηθώ χρόνια πολλά, υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας, και κάθε επιτυχία στο έργο το οποίο επιτελείτε».

-----------------