3/1/14

Ο Υπουργός Εσωτερικών προήδρευσε σύσκεψης με την Επίτροπο Περιβάλλοντος





Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε σήμερα σύσκεψης, στο Υπουργείο Εσωτερικών, με την Επίτροπο Περιβάλλοντος κα Ιωάννα Παναγιώτου. Η συζήτηση αφορούσε θέματα που σχετίζονται με τα απόβλητα, καθώς και τις περιοχές Natura.



Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός Εσωτερικών προέβη στην ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους: «Είχαμε, πράγματι, μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με την κα Παναγιώτου. Μας απασχόλησαν, βασικά, τρία θέματα: Το ένα έχει σχέση με τα Πράσινα Σημεία, για το πού ακριβώς βρίσκεται η όλη προσπάθεια, έτσι ώστε μέχρι τα μέσα του 2015 να έχουν ολοκληρωθεί τουλάχιστο 33 Πράσινα Σημεία. Το δεύτερο θέμα είναι, ευρύτερα, η διαχείριση των αποβλήτων. Έχουμε ενημερώσει την κα Παναγιώτου για τους προγραμματισμούς μας σε σχέση με την κατασκευή μονάδων Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ). Με τη Λεμεσό, έχουμε προχωρήσει στην προκήρυξη των προσφορών και αναμένεται ότι μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε απαντήσεις από τους ενδιαφερόμενους, για να προχωρήσουμε στην κατακύρωση της προσφοράς. Αμέσως μετά, θα προχωρήσουμε και με τη Λευκωσία.

Το τρίτο θέμα που συζητήσαμε, είναι τα θέματα Natura. Ήδη, το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε με προκήρυξη προσφορών για να εξασφαλίσει ομάδα επιστημόνων, η οποία θα ξαναδεί όλες τις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί Natura. Στη συνέχεια, θα υπάρξει διαβούλευση με τις κοινότητες, με στόχο πάντοτε, εκεί και όπου μπορούμε, να περιορίσουμε αυτές τις εκτάσεις Natura πάντα προς όφελος, από τη μια, των ιδιοκτητών των περιουσιών αλλά, από την άλλη, να διαφυλάξουμε το περιβάλλον και τη φύση».

Από πλευράς της, η κα Παναγιώτου προέβη στην ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:

«Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, με βασικά θέματα στην ατζέντα μας τη διαχείριση των αποβλήτων και, επίσης, τη διαχείριση των Περιοχών Προστασίας της Φύσης (Natura 2000). Για μας είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουν πολύ γρήγορα τα θέματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των αποβλήτων, να ολοκληρωθούν τα έργα, οι υποδομές δηλαδή, καθώς και η εκπαίδευση του κοινού, των πολιτών, γιατί σ’ αυτούς βασιζόμαστε για να φτάσουμε τους ευρωπαϊκούς μας στόχους. Και βέβαια, να προστατεύσουμε το περιβάλλον αλλά να έχουμε και έσοδα. Διότι, τα σκουπίδια είναι πολύτιμα, είναι φυσικοί πόροι και είναι χρήματα στο τέλος της ημέρας. Καταλήξαμε σε κάποια χρονοδιαγράμματα και είμαστε ικανοποιημένοι από τον προγραμματισμό, τον οποίο θέλουμε να δούμε να υλοποιείται στους χρόνους που έχουν τεθεί.

Όσον αφορά τις Περιοχές Προστασίας της Φύσης, «Natura 2000», είναι ένα ανοικτό θέμα, κυρίως το ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά και τα κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες της γης, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν σε αυτές τις περιοχές τα είδη για τα οποία έχουν καθοριστεί ως προστατευόμενες, αλλά να έχουν και κάποια έσοδα. Έτσι, έχουμε δεσμευτεί να επανέλθουμε με προτάσεις, για να προχωρήσει και αυτό το θέμα θετικά».



-----------------------