3/1/14

Επίδοση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ετήσιας Έκθεσης της ΡΑΕΚ






Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέλαβε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Ετήσια Έκθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) για το 2012, την οποία επέδωσε ο Πρόεδρος της Αρχής κ. Γιώργος Σιαμμάς.



Μετά τη συνάντηση, ο κ. Σιαμμάς δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Επιδώσαμε στον Πρόεδρο την Ετήσια Έκθεση για το 2012 και τον ενημερώσαμε για την πορεία των ενεργειακών θεμάτων για το 2012 και για το 2013, για τα οποία είναι αρμόδια η ΡΑΕΚ. Καλύψαμε ζητήματα που έχουν σχέση με την αγορά ηλεκτρισμού, το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο Πρόεδρος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ζητήματα που χειρίζεται η ΡΑΕΚ και εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλει για να επιτύχει τους στόχους της».

Κληθείς να πει τι αποτυπώνεται στην Έκθεση, ο κ. Σιαμμάς είπε: «Το θέμα της διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης ήταν ένα εκ των θεμάτων για τα οποία ενημερώθηκε ο Πρόεδρος, διότι απασχόλησε τη ΡΑΕΚ για σχεδόν δύο χρόνια. Γνωρίζετε τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν. Τα αποτελέσματα της διαχείρισης έχουν φανεί φέτος διότι, μετά την επαναλειτουργία των μονάδων του Βασιλικού, η ΡΑΕΚ πήρε έγκαιρα τις αποφάσεις της, από τον Γενάρη του 2013, και στη συνέχεια πήρε μια σειρά από άλλες αποφάσεις που φαίνονται στον λογαριασμό του καταναλωτή. Υπάρχει μια σημαντική μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για το 2013, και ένα μεγάλο μέρος οφείλεται στις αποφάσεις της ΡΑΕΚ και ένα άλλο στη μείωση της τιμής των καυσίμων. Αυτή η μείωση ανέρχεται στο 17,5% για ένα μέσο οικιακό καταναλωτή, για άλλους μπορεί να είναι και περισσότερο».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει περαιτέρω μείωση στην τιμή του ηλεκτρισμού κατά το 2014, ο κ. Σιαμμάς είπε: «Δεν μπορούμε να κάνουμε δηλώσεις που να ‘χαϊδεύουν τα αυτιά’ του κόσμου. Εάν υπάρχει κάτι θα ανακοινωθεί στην ώρα του και εάν προκύψει από τη μείωση της τιμής των καυσίμων αυτό θα γίνει αυτόματα».

Σε ερώτηση αν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζητήθηκαν οι ανάγκες της ΡΑΕΚ, ο κ. Σιαμμάς είπε ότι συζητήθηκε το «σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης της ΡΑΕΚ» και πρόσθεσε ότι «τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε εγκεκριμένους προϋπολογισμούς για μια σειρά από θέσεις που είναι απόλυτα αναγκαίες για να ασκούμε τις αρμοδιότητές μας. Ο Πρόεδρος εξέφρασε τη στήριξή του και για το θέμα αυτό. Είναι ένα θέμα που το παρακολουθεί και η Τρόικα και ελπίζουμε να βρεθεί διέξοδος».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Σιαμμάς είπε: «Τα νέα θέματα που ανέκυψαν το 2013 αφορούν τα σχέδια net metering για τις ανανεώσιμες πηγές που αφορούν τον κάθε οικιακό καταναλωτή, αλλά και τα συστήματα αυτοπαραγωγής που αφορούν εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές. Και αυτό το ζήτημα συζητήθηκε με τον Πρόεδρο, ο οποίος στηρίζει και αυτή την προσπάθεια».

--------------------------