24/1/14

Απάντηση του Υπουργού Ενέργειας στις σημερινές δηλώσεις του κ. Νεοκλή Συλικιώτη



Αναφορικά με το θέμα που έθιξε σήμερα το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ κ. Νεοκλής Συλικιώτης σχετικά με την ανάδειξη της Κύπρου σε περιφερειακό διαμετακομιστικό σταθμό πετρελαιοειδών, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης επιθυμεί να δηλώσει τα ακόλουθα:


«Η Κυβέρνησή μας έχει ήδη προχωρήσει στην ολοκλήρωση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ανάπτυξης (Master Plan) της περιοχής του Βασιλικού, το οποίο βρίσκεται σήμερα στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης. Στο εν λόγω Σχέδιο υπάρχει πρόνοια για την κατασκευή τερματικών αποθήκευσης πετρελαιοειδών για τις ανάγκες τόσο των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο όσο και μεγάλων εταιρειών του εξωτερικού που έχουν επιδείξει σχετικό ενδιαφέρον.

Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση, αξιοποιώντας την ευνοϊκή γεωγραφική θέση της Κύπρου, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με μεγάλους επενδυτές που ενδιαφέρονται να κατασκευάσουν τερματικά πετρελαιοειδών στην Κύπρο και τα οποία θα μπορούν να λειτουργήσουν και ως διαμετακομιστικοί σταθμοί.

Σημειώνω τέλος ότι ο ΚΟΔΑΠ, μετά από αίτημα του Υπουργού Ενέργειας, έχει ήδη καταθέσει στο Υπουργείο μελέτη αναφορικά με τους μελλοντικούς σχεδιασμούς του για την αποθήκευση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαιοειδών της Κύπρου. Στη μελέτη αυτή εξετάζονται, μεταξύ άλλων, όλα τα πιθανά σενάρια αποθήκευσης και διατήρησης των στρατηγικών μας αποθεμάτων, με τελικό στόχο τη μείωση του κόστους».
________________