16/1/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας δρος Π. Πετρίδη στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Φορέα Προώθησης Υπηρεσιών Υγείας






O ιατρικός τουρισμός συμβάλλει στον εμπλουτισμό του επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών, στην ποιοτική βελτίωση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη χώρα μας.

Ο διεθνής όρος «τουρισμός υγείας» είναι η ομπρέλα κάτω από την οποία συνυπάρχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα υπηρεσιών φροντίδας της ανθρώπινης υγείας, με χαρακτηριστικό την υψηλή ποιότητα.

Η Κύπρος είναι τουριστική χώρα γιατί συνδυάζει τις φυσικές ομορφιές, την κουλτούρα και την ιστορία της με την τουριστική της υποδομή και κατατάσσεται στους ελκυστικούς προορισμούς της Μεσογείου. Ακόμα, οι κλιματολογικές της συνθήκες είναι ιδανικές για σκοπούς αποθεραπείας και αποκατάστασης ασθενών. Ο ήλιος μας παρέχει ιδιαίτερες ιδιότητες για θεραπεία ατόμων που παρουσιάζουν συμπτώματα λόγω της έλλειψης επαρκούς ηλιοφάνειας στη χώρα τους, ενώ η γεωγραφική μας θέση μας καθιστά εύκολα προσβάσιμους στους πολίτες πολλών χωρών. Πέρα όμως από τα πλεονεκτήματα που μας χάρισε η φύση, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και άλλους παράγοντες όπως το υψηλό επίπεδο της τουριστικής και ιατρικής υποδομής της Κύπρου και η εύκολη διακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών λόγω της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αποτελούν εχέγγυα για να καταστήσουν την Κύπρο έναν ελκυστικό προορισμό για τους τουρίστες υγείας.

Η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για Διασυνοριακή Υγειονομική Περίθαλψη αποτελεί πρόκληση για την Κύπρο ώστε να πετύχουμε την προσέλκυση ασθενών από το εξωτερικό και όχι τη διαφυγή Κυπρίων στο εξωτερικό. Η διακίνηση των τουριστών υγείας συνεχώς θα αυξάνεται, ιδιαίτερα για σκοπούς αποκατάστασης, λαμβάνοντας υπόψη τις δημογραφικές αλλαγές που δημιουργούνται, κυρίως στην Ευρώπη.

Η εφαρμογή ενός Σχεδίου Υγείας θα αποτελέσει καταλύτη στις προσπάθειες για προαγωγή του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας. Υπάρχουν όμως και άλλα που πρέπει να γίνουν από όλους όσοι εμπλέκονται, και θα πρέπει να υπάρξουν συνέργειες για να δημιουργηθούν ιδανικές συνθήκες για τους καταναλωτές και διάθεση για ενίσχυση της καινοτομίας ώστε ο τομέας και οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις νέες τάσεις που επικρατούν στις συμπεριφορές τους. Δεδομένου ότι ο τουρισμός υγείας αφορά πολλές και διαφορετικές βιομηχανίες, για να μπορέσει να επιτευχθεί η ανάπτυξή του στην Κύπρο χρειάζεται να ενοποιηθούν και να οργανωθούν οι προσπάθειες των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων και φορέων προς αυτή την κατεύθυνση.

Η στρατηγική του Υπουργείου Υγείας είναι σταθερή και εστιάζεται στο ότι η Κύπρος μπορεί και πρέπει να καταστεί ένας αξιόλογος και ελκυστικός προορισμός τουρισμού με σημαντική συμβολή στη γενικότερη προσπάθεια για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου της Κύπρου. Θα καταφέρουμε έτσι να αμβλύνουμε το πρόβλημα της εποχικότητας που ταλανίζει τον κυπριακό τουρισμό προσφέροντας παράλληλα σημαντικά οφέλη για την οικονομία της χώρας.

Ως χώρα που προσβλέπει στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, διαθέτουμε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις: Υποδομές στον τουρισμό και την υγεία, επιστήμονες και επαγγελματίες με επάρκεια. Στόχος όλων μας λοιπόν θα πρέπει να είναι η Κύπρος, μέσα από την ανάπτυξη μιας συνολικής προσπάθειας, να καθιερωθεί πολύ σύντομα στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας σκηνής του ιατρικού τουρισμού.

Κλείνοντας, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και από καρδιάς εύχομαι καλή συνέχεια στις εργασίες του Φορέα και κάθε επιτυχία στο έργο που επιτελείτε για το κοινό καλό της Κύπρου και των ανθρώπων της.

_________________