16/1/14

Αναφορά του Προεδρεύοντος της Βουλής των Αντιπροσώπων στη συνεδρία της ολομέλειας του Σώματος



Ο Προεδρεύων της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Σοφοκλής Φυττής έκανε σήμερα αναφορά στον θάνατο του πρώην βουλευτή Νίκου Πιττοκοπίτη και της Ανώτερης Στενογράφου της Βουλής Έλενας Παναγή, κατά τη συνεδρία της ολομέλειας του Σώματος.



Συγκεκριμένα ο κ. Φυττής είπε: «Θα ήθελα προ ημερησίας διατάξεως να αναφερθώ σε δύο θλιβερά γεγονότα, στον θάνατο στις 22 Δεκεμβρίου ενός πρώην μέλους της Βουλής, του Νίκου Πιττοκοπίτη, και στον αιφνίδιο θάνατο σήμερα το πρωί της Έλενας Παναγή, Ανώτερης Στενογράφου της Βουλής.

Ο Νίκος Πιττοκοπίτης γεννήθηκε στη Δρούσεια της επαρχίας Πάφου το 1941. Διετέλεσε βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Πάφου του Δημοκρατικού Κόμματος για τρεις συνεχόμενες θητείες, από το 1991 έως το 2006, και υπήρξε αναπληρωτής πρόεδρος και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων, καθώς και μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Εσωτερικών και Γεωργίας και Φυσικών Πόρων. Κατά την πρώτη βουλευτική του θητεία, από το 1991 έως το 1996, ήταν κοσμήτορας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ από το 2003 μέχρι και το 2006 ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ.

Η πολιτική του δραστηριότητα στο ΔΗΚΟ ήταν ιδιαίτερα δυναμική. Το 1980 εντάχθηκε στο κόμμα και το 1987 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Το 2000 εξελέγη πρώτος αντιπρόεδρος του κόμματος, θέση στην οποία  επανεξελέγη το 2005 και την οποία διατήρησε μέχρι και τον διορισμό του στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών το 2008.

Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ο Νίκος Πιττοκοπίτης διακρίθηκε για τη μαχητικότητα και την αδιάλειπτη προσφορά του στην πατρίδα. Αξιοσημείωτη η ενεργός συμμετοχή του στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, η υπηρεσία του ως διοικητή λόχου βαρέων όπλων στην επαρχία Πάφου κατά τη διάρκεια της τουρκανταρσίας, καθώς και ο αγώνας του κατά της ΕΟΚΑ Β΄ και του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974.

Παράλληλα, ο Νίκος Πιττοκοπίτης υπηρέτησε τον συνδικαλισμό και τον συνεργατισμό, αλλά και την τοπική κοινωνία της γενέτειράς του, της Πάφου, από διάφορες θέσεις και αξιώματα.

Ο πρώην συνάδελφος για όλους όσοι είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε κέρδιζε την εκτίμηση των άλλων με τον εκρηκτικό και δυναμικό του χαρακτήρα, το πηγαίο του χιούμορ και την αστείρευτη ενεργητικότητα και μαχητικότητά του.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τις πρωινές ώρες σήμερα απεβίωσε από σοβαρότατη πνευμονία στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου νοσηλευόταν, η Ανώτερη Στενογράφος Βουλής Έλενα Παναγή. Η Έλενα υπηρέτησε το κοινοβούλιο επί είκοσι-έξι συναπτά έτη ως στενογράφος και για κάποια περίοδο και ως ιδιαιτέρα του Γενικού Διευθυντή της Βουλής. Με αξιοζήλευτη εργατικότητα και αφοσίωση στο καθήκον προσέφερε τις υπηρεσίες της τόσο στις συνεδριάσεις της ολομέλειας όσο και σ’ αυτές των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Η Έλενα διακρινόταν για τον δυναμισμό, την καλοσύνη και την ευαισθησία της και αποτέλεσε τόσο για τους συναδέλφους της όσο και για τα μέλη της Βουλής έναν πολύτιμο και ακούραστο συνεργάτη, που θα θυμόμαστε πάντοτε με αγάπη και εκτίμηση.

Εκφράζοντας τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας προς τις οικογένειες του Νίκου Πιτοκοπίτη και της Έλενας Παναγή και διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων, σας καλώ να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη τους».

________________