17/12/13

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε δημοσίευμα με τίτλο «Απόπειρα αυτοκτονίας μετανάστη»





Το Υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να αναφέρει τα ακόλουθα, αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ, ημερ. 15/12/2013, με τίτλο «Απόπειρα αυτοκτονίας μετανάστη»:

 


«Ο αλλοδαπός στον οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα βρισκόταν στη Δημοκρατία από το 2001 και στο διάστημα της εδώ παραμονής του έχει δημιουργήσει ένα αρκετά βεβαρημένο ιστορικό. Συγκεκριμένα από το 2001, οπόταν εισήλθε ως τουρίστας, μέχρι το 2005 παρέμενε παράνομα στην Κύπρο και στη συνέχεια υπέβαλε αίτηση για άσυλο. Στο διάστημα αυτό ο αλλοδαπός είχε τελέσει γάμο με Κύπρια υπήκοο, ο οποίος λύθηκε  λίγους μήνες μετά την τέλεσή του,  χωρίς όμως να αποταθεί για άδεια παραμονής ως σύζυγος Κυπρίας υπηκόου.

-       Τον Σεπτέμβριο του 2005, ο αλλοδαπός τέλεσε νέο γάμο με υπήκοο Ρουμανίας, με την οποία χώρισε τον Μάρτιο του 2009 ενώ διερευνούνταν πληροφορίες για συμμετοχή του σε κύκλωμα παράνομης απασχόλησης αλλοδαπών. Τον Απρίλιο του 2009 παντρεύτηκε για τρίτη φορά με υπήκοο Βουλγαρίας και ταυτόχρονα απέσυρε το αίτημά του για άσυλο. Κατόπιν διερεύνησης, προέκυψε ότι δεν υπήρχε συμβίωση του ζεύγους, καθότι η σύζυγος αμέσως μετά την τέλεση του γάμου αναχώρησε για τη χώρα της ενημερώνοντας γραπτώς το Τμήμα ότι ο γάμος έγινε με αποκλειστικό στόχο την εξασφάλιση δελτίου διαμονής για τον «σύζυγό» της.  Ως εκ τούτου η αίτησή του για δελτίο διαμονής ως σύζυγος Ευρωπαίου Πολίτη απορρίφθηκε από το Τμήμα και αυτός κλήθηκε να αναχωρήσει από τη Δημοκρατία. Ο αλλοδαπός συνέχισε να παραμένει παράνομα μέχρι τις 14/10/12, όταν και συνελήφθηκε δυνάμει διαταγμάτων κράτησης και απέλασης.

-       Ο αλλοδαπός προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο τέσσερις φορές, τρείς για έκδοση προνομιακού εντάλματος habeas  corpus και  μία με προσφυγή και μονομερή αίτηση βάσει του άρθρου 146 του Συντάγματος  κατά της έκδοσης διαταγμάτων για απέλαση του, στο πλαίσιο της οποίας η Διευθύντρια  του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης δεσμεύτηκε να μην προχωρήσει στην απέλαση του μέχρι την εκδίκαση της κυρίως προσφυγής.  Στο μεταξύ εξασφάλισε διαζύγιο για τον γάμο του με τη Βουλγάρα υπήκοο.

-       Η πρώτη αίτηση habeas corpus απεσύρθη και απερρίφθη από  το Ανώτατο Δικαστήριο στις 6/12/12. Η απέλαση όμως δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί γιατί δεν παρουσίαζε το διαβατήριο του.

-       Στη συνέχεια η δεύτερη αίτηση habeas corpus εγκρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο στις  14/5/13 διέταξε  την άμεση απελευθέρωσή του, βασιζόμενο σε τυπικούς λόγους που είχαν να κάνουν με την μη ικανοποίηση του Δικαστηρίου ότι η τότε Υπουργός Εσωτερικών είχε εγκρίνει την παράταση της κράτησης του, ως ορίζεται στον Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Νόμο, γιατί δεν έγινε αντιληπτή η υπογραφή της στη σχετική εισήγηση του Λειτουργού που της την είχε υποβάλει. Την ίδια ημερομηνία εκδόθηκαν νέα διατάγματα εναντίον του αλλοδαπού, αφού αυτός δεν είχε δικαίωμα παραμονής στην Κύπρο.

-       Στο μεταξύ στις 21/5/2013 ο αλλοδαπός τέλεσε νέο γάμο με Πολιτογραφημένη Κύπρια στο τέμενος Ομεριέ. Ο γάμος τελέστηκε από μη εξουσιοδοτημένο Λειτουργό Τέλεσης Γάμων. Στη συνέχεια το ζεύγος τέλεσε γάμο στην Πρεσβεία της Αιγύπτου στην Κύπρο.

-       Η τρίτη αίτηση habeas corpus  εγκρίθηκε επίσης από το Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο στις 3/7/13 διέταξε την άμεση απελευθέρωσή του στη βάση αποκλειστικά των ισχυρισμών του αλλοδαπού αφού δεν υπήρξε εμφάνιση εκ μέρους της Δημοκρατίας για υποβολή ένστασης.

-       Στις 9/8/13 ο αλλοδαπός τέλεσε 4ο γάμο στον Δήμο Λευκωσίας με την πολιτογραφηθείσα Κυπρία με την οποίαν είχε τελέσει γάμο στο τέμενος Ομεριέ και στη Αιγυπτιακή Πρεσβεία και την ίδια ημερομηνία αποτάθηκε για άδεια παραμονής ως σύζυγος Κύπριας υπηκόου.

-       Στις 4/12/13 η προσφυγή στο πλαίσιο της οποίας η Διευθύντρια είχε δεσμευθεί να μην προχωρήσει σε απέλαση απερρίφθη από το Ανώτατο Δικαστήριο λόγω μη εμφάνισης του αλλοδαπού αιτητή,  οπόταν με βάση  το πιο πάνω ιστορικό, το οποίο καταδεικνύει το χαρακτήρα και τους σκοπούς του εν λόγω αλλοδαπού και λαμβάνοντας  υπόψη τις  πληροφορίες που υπήρχαν για εμπλοκή του σε κύκλωμα εργοδότησης παράνομων αλλοδαπών καθώς και το γεγονός ότι δεν υπήρξε επίκληση οποιουδήποτε λόγου ότι η οικογενειακή του ζωή μπορεί να διατηρηθεί αποκλειστικά στη Δημοκρατία και όχι στη χώρα καταγωγής είτε του ιδίου είτε της συζύγου του, η Διευθύντρια απέρριψε την αίτηση του για άδεια παραμονής και προέβη στην έκδοση νέων διαταγμάτων απέλασης/κράτησης εναντίον του.

-       Είναι γεγονός ότι μετά τη σύλληψη του και αφού τον επισκέφθηκε ο δικηγόρος του, ο αλλοδαπός προσπάθησε να αυτοτραυματισθεί με πλαστικό μαχαίρι με στόχο προφανώς την εκ νέου ακύρωση της απέλασης. Αυτός μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου ο επί καθήκοντι ιατρός διαπίστωσε επιφανειακές  εκδορές και αφού έτυχε της αναγκαίας περιποίησης επέστρεψε στα κρατητήρια και στη συνέχεια επαναπατρίστηκε στις 14/12/13».

_______________