17/12/13

Παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών σε συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες




Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα Δυτικά Βαλκάνια, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 16 Δεκεμβρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης αναφέρθηκε στον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, υπενθυμίζοντας ότι αποτελεί μια λεπτή και δύσκολη διαδικασία, η οποία οδήγησε τόσο στη συμφωνία της 19ης Απριλίου, όσο και στη μετέπειτα επιτυχή διενέργεια τοπικών εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο.



Είναι γεγονός, πρόσθεσε, πως όταν οι ηγέτες παίρνουν θαρραλέες αποφάσεις προς την επίλυση τέτοιου είδους διαφορών, οφείλουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση, να στέλνουμε προσεκτικά μηνύματα και να μη δίνουμε εφόδια σε αυτούς που θέλουν να τορπιλίσουν τη διαδικασία. Αφού επισήμανε την ανάγκη να ακολουθήσουμε τις συστάσεις επί του θέματος που υπεβλήθησαν από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ κα Catherine Ashton, ο κ. Κασουλίδης υποστήριξε ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ούτε του ίδιου του Κοσσυφοπεδίου, να μη δοθεί ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της Σερβίας.  Θα πρέπει, συνέχισε, να δοθούν κίνητρα στη Σερβία έτσι ώστε να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.

Αναφερόμενος στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα μπορέσουν να ξεκινήσουν μόνο μετά από επίλυση του ονοματολογικού, υπογραμμίζοντας ότι δεν βοηθά όταν η χώρα λαμβάνει μηνύματα να μη συνεργαστεί για επίλυση του εν λόγω προβλήματος.  Με λύπη παρατηρώ, κατέληξε, ότι, επί του παρόντος, δεν μπορεί να ληφθεί θετική απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

_____________