14/11/13

Έργο ενοποίησης και εκσυγχρονισμού των φορολογικών τμημάτων



Στα πλαίσια των διαθρωτικών αλλαγών με στόχο τον εξορθολογισμό της Δημόσιας Διοίκησης και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, η Κυβέρνηση αποφάσισε την άμεση υλοποίηση του Έργου που αφορά τη δημιουργία μιας νέας ενοποιημένης φορολογικής αρχής.




Η ενοποίηση των φορολογικών τμημάτων σε συνάρτηση με την ενδυνάμωση του νομοθετικού πλαισίου, την απλοποίηση των διαδικασιών αλλά και τoν εκσυγχρονισμό των συστημάτων πληροφορικής, θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της νέας υπηρεσίας στη βάση καλύτερης φορολογικής συνείδησης και δικαιοσύνης.

Το νέο τμήμα θα διευκολύνει τη διεκπεραίωση των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών, ενώ παράλληλα θα έχει θετικό αντίκτυπο στα έσοδα του κράτους, κυρίως λόγω της δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών με την επέκταση της φορολογικής βάσης.

Τα οφέλη θα είναι επίσης σημαντικά για το προσωπικό του νέου τμήματος. Οι βελτιωμένες συνθήκες εργασίας που θα προκύψουν από την απλοποίηση των διαδικασιών και τον εκσυγχρονισμό των μέσων, τεχνολογικών και άλλων, θα συμβάλουν στην καλύτερη διεκπεραίωση της αποστολής τους.

Για την υλοποίηση αυτού του έργου έχουν συσταθεί οι αρμόδιες Επιτροπές και η Ομάδα  Έργου. Σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η διαβούλευση με το προσωπικό των δύο τμημάτων καθώς και με εξωτερικούς εμπλεκόμενους φορείς.  Το σχέδιο του Έργου Ενοποίησης των Τμημάτων συζητείται κατά την τρέχουσα περίοδο με την αντίστοιχη ομάδα έργου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που βρίσκεται στην Κύπρο, η οποία παρέχει τεχνική υποστήριξη και τεχνογνωσία.

Αναμένεται όπως το τελικό σχέδιο Ενοποίησης των Τμημάτων θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο προς έγκριση μέσα στον Δεκέμβριο του 2013.
----------------