29/11/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου




Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου,
 Στην Ετήσια Συνέλευση του Συνδέσμου Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού
(Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013 ώρα 10:00 π.μ., Ξενοδοχείο Κλεοπάτρα, Λευκωσία)


Αγαπητοί Αξιωματικοί,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Με ιδιαίτερα αισθήματα χαράς, απευθύνω σήμερα χαιρετισμό στην τέταρτη ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού. Μια συγκέντρωση που επιβεβαιώνει την εποικοδομητική προσπάθεια ενός οργανωμένου συνόλου, για την ευημερία και εκπαίδευση των μελών του. Που προστατεύει, προάγει και προωθεί τα ηθικά και άλλα επαγγελματικά συμφέροντα των Αξιωματικών μας, στηριζόμενη πάντοτε στο ισχύον νομικό πλαίσιο.

Στα πρόσωπά σας, η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, εκφράζουμε αμέριστη σιγουριά και εμπιστοσύνη, για τη διεκπεραίωση του δύσκολου και επίμοχθου έργου με το οποίο έχετε επιφορτιστεί. Αναγνωρίζουμε ότι οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τα καθήκοντά σας, είναι πολλές και απαιτητικές. Έχοντας δείγμα της συνέπειας σας, του άριστου επαγγελματισμού και της αγάπης που τρέφετε για την πατρίδα μας και εν προκειμένω για την Εθνική Φρουρά, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα φέρετε εις πέρας την αποστολή σας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι, στις πλείστες των περιπτώσεων θέτετε το καλό των Ενόπλων Δυνάμεων υπεράνω οποιουδήποτε προσωπικού συμφέροντος, στερώντας τους εαυτούς σας από τις οικογένειές σας, γεγονός που σας τιμά δεόντως και επιδεικνύει την ανιδιοτελή σας προσφορά. Μια προσφορά, η οποία αποτυπώνεται στα πρόσωπα των συγγενών των αδικοχαμένων ηρώων του Μαρί, μελών του Συνδέσμου σας, των οποίων η αλτρουιστική συμπεριφορά που έγινε τρόπος ζωής και βίωμα θυσίας, τιμάται σήμερα.
Κυρίες και κύριοι,
Οι παρούσες συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να ενεργήσουμε πέραν του ανιδιοτελούς. Η Τουρκία παραμένει αδιάλλακτη, αλλάζοντας απλώς προσωπείο αναλόγως των περιστάσεων και εξελίξεων. Η επί τριάντα εννέα συναπτά έτη παράνομη κατοχή, οι συνεχείς τουρκικές προκλήσεις και η αδικαιολόγητη αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, δεν αφήνει επ΄ ουδενί περιθώρια επανάπαυσης και εφησυχασμού. Το ραγδαίως διαμορφούμενο γεωπολιτικό σκηνικό στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ύστερα και από τον εντοπισμό των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιβάλλουν την ύπαρξη ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες θα αποτρέπουν οποιαδήποτε εχθρική επιβουλή. Άλλωστε, δεν πρέπει να λησμονούμε ποτέ το γεγονός ότι, η διαρκής επαγρύπνηση και η διατήρηση ισχυρής αποτροπής, είναι το τίμημα της ελευθερίας και της ειρήνης.

Η συστράτευση δυνάμεων, η κατάλληλη οργάνωση και η αποφασιστικότητα για εκτέλεση έργου, διέπει κάθε μας πρωτοβουλία. Το Υπουργείο Άμυνας και εγώ προσωπικά, δηλώνουμε έτοιμοι να προωθήσουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα εκσυγχρονισμού και αναδόμησης της Εθνικής Φρουράς. Βρισκόμαστε σε φάση ολοκλήρωσης της αναθεώρησης των Κανονισμών περί Ιεραρχίας, Κρίσεων, Προαγωγών και Αφυπηρετήσεων Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και ΕΠΥ, καθώς και της λειτουργίας της Εθνικής Φρουράς, ενέργεια η οποία αποτελούσε και πάγιο αίτημα του Συνδέσμου σας. Η αναδιάρθρωση της δομής και γενικά της λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, γίνεται με απώτερο σκοπό να καταλήξουμε σε ένα σύγχρονο στράτευμα, ικανό να ανταποκριθεί στην αποστολή και στις σύγχρονες ανάγκες, απειλές και προκλήσεις, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί.

Αναντίλεκτα, ο κυπριακός λαός υποφέρει από τα δεινά τα οποία έχει επιφέρει η οικονομική κρίση. Η ανέχεια, έχει προκαλέσει φαινόμενα κοινωνικού μαρασμού και ηθικής κατάπτωσης. Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, καλείται να επιστρατεύσει τα ψυχικά του αποθέματα, το σθένος και τις ικανότητες του, για το κοινό καλό. Η δυσμενής κατάσταση στην οποία περιήλθαμε, δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση την άνευ όρων συνθηκολόγηση και την παθητική θέαση της ροής των γεγονότων. Με προσήλωση στις αρχές και αξίες μας, οι οποίες ταυτίζονται και θωρακίζονται από το διεθνές δίκαιο, διατηρούμε αξιοπρεπή στάση και διεκδικούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Προσπαθούμε σε πλαίσιο συλλογικότητας και ομοψυχίας, για ανατροπή των αρνητικών καταστάσεων και επαναφορά της χώρας μας σε ρυθμούς ανάπτυξης για ευημερία και πρόοδο του λαού μας.

Άνδρες και Γυναίκες Αξιωματικοί,

Η πολιτεία, δηλώνει βέβαιη ότι στην περίπτωση την οποία θα δεχτείτε το κάλεσμα της πατρίδας, θα εκτελέσετε άριστα τα καθήκοντά σας και θα φέρετε σε πέρας την όποια αποστολή σας ανατεθεί.

Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να σας συγχαρώ για τη διαχρονική προσφορά σας και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες της ετήσιας συνέλευσής σας. Το Υπουργείο Άμυνας, δηλώνει σταθερός συμπαραστάτης και ένθερμος υποστηρικτής του έργου που επιτελείται προς όφελος της πατρίδας μας.

Σας ευχαριστώ.