5/11/13

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικος προήδρευσε σύσκεψης για αντιμετώπιση προβλημάτων της κοινότητας Κάτω Μονής Λευκωσίας

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε χθες το απόγευμα ευρείας και πολύωρης σύσκεψης στα γραφεία του κοινοτικού συμβουλίου Κάτω Μονής Λευκωσίας, για αντιμετώπιση των προβλημάτων που απορρέουν σε σχέση με το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων από τη λειτουργία τριών χοιροστασίων καθώς και ιδιωτικού σφαγείου στην περιοχή. Πρόκειται για προβλήματα που υφίστανται από πολλού χρόνου και επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων, παρά τις όποιες βελτιώσεις έχουν επέλθει κατά διαστήματα, σε ένα περιβάλλον το οποίο είναι ήδη βεβαρημένο περιβαλλοντικά.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν, μεταξύ άλλων, και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος κ. Αδάμος Αδάμου, η Επίτροπος Περιβάλλοντος κα Ιωάννα Παναγιώτου, Βουλευτές, όλοι οι Πρόεδροι των κοινοτικών συμβουλίων της ευρύτερης περιοχής, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες όλων των συναρμόδιων κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών, για σκοπούς καλύτερου συντονισμού, ταχύτερης εξέτασης και τροχιοδρόμησης λύσεων των πιεστικών και χρονιζόντων προβλημάτων της κοινότητας Κάτω Μονής και της γειτνιάζουσας περιοχής.

Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι αυτό που προέχει για το Υπουργείο και την Κυβέρνηση είναι ο παράγοντας άνθρωπος και συνεπώς η διασφάλιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Τα αιτήματα της κοινότητας, είπε ο κ. Χάσικος είναι σαφή και πολύ συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τον τρόπο και τη διαδικασία επίλυσής τους. Σε ό,τι αφορά τα τρία χοιροστάσια της περιοχής, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι έχουν προβεί, κατά καιρούς, σε παράνομες επεκτάσεις. Η Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για τη λήψη νομικών μέτρων για έκδοση διατάγματος κατεδάφισης αυτών των παράνομων υποστατικών και παραμένει ανοικτή στο διάλογο με τους άμεσα ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες, για την όσο το δυνατό πιο ομαλή επίλυση του θέματος. Ο κ. Υπουργός τόνισε ότι στόχος είναι η απομάκρυνση των χοιροστασίων από την περιοχή Κάτω Μονής, μακροπρόθεσμα, και ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσα σε πνεύμα συναίνεσης, νοουμένου ότι υπάρχει διάθεση για συνεργασία εκ μέρους όλων.

Για το θέμα των οσμών που προέρχονται από το ιδιωτικό σφαγείο που λειτουργεί στην περιοχή και εργοδοτεί περίπου 120 άτομα, έγινε εκτενής αναφορά από τον ιδιοκτήτη και τους συνεργάτες του στις προσπάθειες που έχουν καταβάλει και στις επενδύσεις που έχουν γίνει για άμβλυνση του προβλήματος και επαναβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους για πλήρη συμμόρφωση προς τις υποδείξεις των αρμόδιων κρατικών Υπηρεσιών. Το αίτημα που τέθηκε στη σύσκεψη από τον ιδιοκτήτη του σφαγείου για κατά παρέκκλιση έκδοση πολεοδομικής άδειας, θα εξεταστεί από τις αρμόδιες κυβερνητικές Υπηρεσίες με βάση τον Νόμο και σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες, θα ζητηθούν δηλαδή και οι απόψεις των επηρεαζόμενων κοινοτικών συμβουλίων.

Τέλος, αναφορικά με τη μελλοντική δημιουργία στην περιοχή Άγιοι Ηλιόφωτοι εργοστασίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων της επαρχίας Λευκωσίας, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι πρόκειται, ουσιαστικά, για έργο ανάπτυξης χωρίς καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση. Επανέλαβε δε την πρόσκληση του προς τα ενδιαφερόμενα κοινοτικά συμβούλια να επισκεφθούν μαζί του τη Μονάδα που λειτουργεί στην Κόσιη για να διαπιστώσουν, ιδίοις όμμασι, του λόγου το αληθές.