14/11/13

Συμμετοχή της Υπουργού Εργασίας σε συνάντηση για την απασχόληση των νέων, στο Παρίσι



Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου  πήρε μέρος την  Τρίτη, 12 Νοεμβρίου σε προπαρασκευαστική συνάντηση με τη συμμετοχή των 27 Υπουργών Εργασίας της ΕΕ, που έγινε πριν το Συνέδριο των Αρχηγών Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Απασχόληση των Νέων που πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα στο Παρίσι, υπό την προεδρία του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Φρανσουά Ολάντ και στην οποία μετείχε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.



Η συνάντηση αποτελούσε συνέχεια παρόμοιου φόρουμ που έγινε για το ίδιο θέμα στις 3 Ιουλίου, με στόχο να αξιολογηθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί από τα κράτη μέλη αναφορικά με την απασχόληση των νέων και ειδικότερα για την προετοιμασία τους για υλοποίηση της Σύστασης «Εγγύηση για τη Νεολαία», στη βάση των συμπερασμάτων/συζητήσεων του περασμένου Ιουλίου.

Οι 27 Υπουργοί Εργασίας στη μεταξύ τους συνάντηση αντάλλαξαν απόψεις για καλές πρακτικές για αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων ενώ αλληλοενημερώθηκαν για την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε κάθε κράτος μέλος για την υλοποίηση της Σύστασης «Εγγύηση για την Νεολαία»   

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου στη δική της παρέμβαση αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για αντιμετώπιση της ανεργίας καθώς επίσης και σε αυτά που προγραμματίζονται να ληφθούν πριν το τέλος του 2013.

Ταυτόχρονα, ενημέρωσε τους ομολόγους της ότι πριν το τέλος του ερχόμενου Δεκεμβρίου η Κύπρος θα ετοιμάσει ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, στο οποίο θα ενσωματωθεί και το Σχέδιο Δράσης για την υλοποίηση της Σύστασης «Εγγύηση για τη Νεολαία». Το Σχέδιο αυτό  θα περιλαμβάνει μέτρα έγκαιρης παρέμβασης, μέτρα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, μέτρα που θα οδηγούν στην καλύτερη διασύνδεση της ζήτησης και της προσφοράς εργατικού δυναμικού καθώς και μέτρα που θα προωθούν την επιχειρηματικότητα.

Η κα Αιμιλιανίδου πρόσθεσε ότι οι περιορισμένοι πόροι επιβάλλουν τη λήψη μέτρων τα οποία θα πρέπει να είναι αποδοτικά και αποτελεσματικά, ενώ κλείνοντας την παρέμβαση της αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν, επισημαίνοντας με έμφαση ότι για να έχουν συνέχεια και να είναι βιώσιμες οι σημερινές προσπάθειες που καταβάλλονται για αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας των νέων, θα πρέπει απαραίτητα να δοθεί έμφαση  στη λήψη μέτρων, τα οποία θα οδηγούν στη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας.


------------------------