6/11/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Λ. Ομήρου στην τελετή απονομής του Βραβείου Δώρου Λοΐζου για το έτος 2012


Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.30 μ.μ.

Με ξεχωριστή χαρά απευθύνω, για δωδέκατη συνεχή χρονιά, χαιρετισμό σε μια ωραία και σεμνή τελετή απονομής του «Βραβείου Δώρου Λοΐζου».



Οι εκδηλώσεις απονομής του «Βραβείου Δώρου Λοΐζου» το έχουν καθιερώσει ως κορυφαίο θεσμό με πρωταγωνιστική συμβολή στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. Μέσω αυτού του θεσμού τιμούμε καθηκόντως τον ήρωα ποιητή, που για όλους εμάς αποτελεί σύμβολο και πηγή έμπνευσης στους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες.

Με την καθιέρωση του «Βραβείου Δώρου Λοΐζου» επιδιώκεται να διατηρηθεί άσβεστη η μνήμη του ήρωα-ποιητή, του εθνικού και του κοινωνικού αγωνιστή που είναι πλέον πρότυπο για όλους εμάς τους συναγωνιστές του, την κυπριακή νεολαία, τον κυπριακό λαό. Γιατί έχουμε ανάγκη να μετατρέπουμε τα μηνύματα και τις υποθήκες που πηγάζουν από τη θυσία του αγωνιστικό βίωμα. Έχουμε ανάγκη να ανανεώνουμε την υπόσχεση για συνέχιση και καταξίωση ενός αγώνα που δεν έχει ακόμα δικαιωθεί.

Ο Δώρος Λοΐζου, που δολοφονήθηκε από τους φασίστες στις 30 Αυγούστου 1974 κατά τη δολοφονική απόπειρα ενάντια στον ηγέτη του δημοκρατικού-αντιστασιακού κινήματος Βάσο Λυσσαρίδη, θα αποτελεί για πάντα πηγή έμπνευσης και φάρο που φωτίζει και οδηγεί στα αγωνιστικά μονοπάτια που ακόμα είμαστε υποχρεωμένοι να διανύουμε.

Η καθιέρωση του «Βραβείου Δώρου Λοΐζου» αποτελεί μια από τις επιταγές που πηγάζουν από το νόημα της υπέροχης θυσίας του ήρωα-ποιητή. Σαν ένα πατριωτικό πολιτικό και κοινωνικό καθήκον για το σήμερα και το αύριο.

Είναι πεποίθησή μας ότι η ανάδειξη του πολιτισμού μας είναι κορυφαία μας προτεραιότητα, γιατί έχουμε πλήρη επίγνωση ότι στις ρίζες και τη διαχρονική παρουσία του πολιτισμού μας οφείλουμε την επιβίωση μας για χιλιάδες χρόνια, παρά τις αντιξοότητες και τις ιστορικές ανατροπές. Έχουμε βαθιά πεποίθηση ότι ο πολιτισμός αποτελεί δημόσιο αγαθό το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ποιότητα ζωής, την εκπαίδευση, την οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση.

Οι πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δημιουργίες, αποτελούν πηγή απελευθέρωσης, δημιουργίας, αναζήτησης, πηγή μάθησης και έμπνευσης για το παρόν και το μέλλον. Ο πολιτισμός πρέπει να διαπερνά όλες τις πολιτικές μας, με στόχο τη διευκόλυνση της δημιουργικής καλλιτεχνικής έκφρασης και την αναδιατύπωση της πολιτιστικής μας ταυτότητας με όρους τους 21ου αιώνα, για να διασφαλίζεται η δυναμική μας παρουσία στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή του πολιτισμού. Πρέπει να επαναφέρουμε τον πολιτισμό στο προσκήνιο με την παραγωγική διασύνδεσή του με την παιδεία, την τεχνολογία της πληροφορικής και του διαδικτύου καθώς και με την τουριστική βιομηχανία. Χρειάζεται να συνδέσουμε αποφασιστικά τον πολιτισμό με την κοινωνία της πληροφορίας, για να πετύχουμε την πολιτιστική αποκέντρωση.

Στη σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης αλλά και της συνεχιζόμενης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής, η ανάδειξη του πολιτισμού είναι θώρακας και ασπίδα του λαού μας. Και οι άνθρωποι του πολιτισμού, οι εργάτες και σκαπανείς της σημαντικής αυτής προσφοράς προς τον τόπο και τον λαό αξίζουν κάθε τιμής και επαίνου.

Η απόφαση της Θεματικής Πολιτισμού του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών και της Κριτικής Επιτροπής να απονείμει το «Βραβείο Δώρου Λοΐζου» στον ζωγράφο Γιώργο Σκοτεινό και τον ηθοποιό Νεόφυτο Νεοφύτου είναι άριστη και αξίζει συγχαρητηρίων. Γιατί ακριβώς με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζεται η σημασία της ατομικής, της ανθρώπινης συμμετοχής ως το βασικό κύτταρο της διατήρησης και διαιώνισης της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και της δημιουργικής παραγωγής πολιτισμού.
Είμαι σίγουρος ότι στο πρόσωπο των Γιώργου Σκοτεινού και Νεόφυτου Νεοφύτου τιμούνται όλοι οι δημιουργοί και γενικά οι άνθρωποι του πολιτισμού, για τη συμβολή τους σε αυτόν τον τεράστιας σημασίας τομέα της κοινωνικής μας ζωής.

Αγαπητοί φίλοι, συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Σε αυτήν την κρίσιμη ώρα της κυπριακής ιστορίας, με συνεχιζόμενη την τουρκική κατοχή, με την οικονομική κρίση να αναδεικνύει επιτακτικά το αίτημα για την ποδηγέτηση και τον έλεγχο των αγορών από τους δημοκρατικά νομιμοποιημένους θεσμούς, οι υποθήκες που πηγάζουν από τη ζωή και τη θυσία του Δώρου Λοΐζου είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε επίκαιρες και αναγκαίες.

Διαβεβαιώνουμε τον αθάνατο αγωνιστή Δώρο πως θα συντηρήσουμε τη φλόγα του αγώνα με κάθε μέσο και κάθε θυσία, που ενισχύεται από τις αστείρευτες δυνάμεις του λαού μας και τη θέληση του να επιβιώσει και να ελευθερώσει την πατρίδα μας. Υποσχόμαστε ότι τη σημαία που μας παρέδωσε δεν θα την υποστείλουμε, ως την ώρα που το φως της ελευθερίας θα αναβλύσει άπλετο.

Ας είναι ο θεσμός του «Βραβείου Δώρου Λοΐζου» μια συνεχής υπόμνηση του ύψιστου χρέους της θυσίας και του αγώνα για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.