6/10/13




Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος
κ. Νίκου Κουγιάλη
στη «Γιορτή του Ροδιού», στην Ορμήδεια

--------------------------------------------------------------------------------------------
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα να παραστώ στην έναρξη της όμορφης αυτής εκδήλωσης που διοργανώνεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο Ορμήδειας που είναι αφιερωμένη στο ρόδι, του οποίου τα οφέλη και ευεργετικές ιδιότητες στην ανθρώπινη υγεία είναι σε όλους μας γνωστά.

Σύμφωνα με πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, στην Κύπρο καλλιεργούνται γύρω στα 1180 δεκάρια ροδιάς όπου μέχρι στιγμής, ο κυριότερος όγκος παραγωγής διατίθεται στη ντόπια αγορά.

Η ροδιά θεωρείται ως μια νέα καλλιέργεια για το τόπο μας, λόγω του ότι τα τελευταία χρόνια άρχισε να καλλιεργείται συστηματικά στο νησί μας. Παρόλα αυτά, η καλλιέργεια ροδιάς στην Ορμήδεια αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της, καθώς στο παρελθόν ήταν ξακουστή για τη μεγάλη παραγωγή ροδιών που είχε, αλλά και για τις εξαγωγές που πραγματοποιούσε προς τις διάφορες γειτονικές χώρες.
Η σημερινή εκδήλωση η οποία αποτελεί θεσμό τα τελευταία χρόνια για την Κοινότητα σας, έχει ως βασικό στόχο την επαναδραστηριοποίηση με την καλλιέργειας της ροδιάς, την ενθάρρυνση των νέων να ασχοληθούν με τον τομέα αυτό, καθώς και με την προώθηση των ντόπιων προϊόντων. Επίσης, η εκδήλωση αυτή, δείχνει τη θέληση και την επιθυμία των Τοπικών Αρχών αλλά και των κατοίκων, να αναδείξουν τη σημασία της καλλιέργειας στην περιοχή τους.

Ειδικότερα στις μέρες μας που το νησί μας διέρχεται δύσκολες οικονομικές στιγμές και η ανεργία έχει φτάσει σε πρωτόγνωρα για την Κύπρο επίπεδα, τέτοιου είδους εκδηλώσεις αποτελούν σημαντικά εργαλεία στήριξης της κυπριακής γεωργίας και ανάκαμψης της οικονομίας.

Θα ήθελα να σταθώ λίγο σε αυτό το σημείο και να πω ότι όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κυπριακή γεωργία. Για το λόγο αυτό και με γνώμονα πάντοτε τη φιλοαγροτική πολιτική της Κυβέρνησης, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος δραστηριοποιείται πολύπλευρα και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να στηρίξει την κυπριακή γεωργία, αλλά και να την ενδυναμώσει εφαρμόζοντας συγκεκριμένη πολιτική, μέσα στο ήδη διαμορφωμένο τοπίο του Κοινοτικού κεκτημένου και των δεσμεύσεων έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, τα διάφορα μέτρα και καθεστώτα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και της Κοινής Οργάνωσης των Γεωργικών Αγορών, δίνουν τη δυνατότητα στους παραγωγούς να επωφεληθούν, βελτιώνοντας την πρωτογενή τους παραγωγή και αναβαθμίζοντας τη μεταποιητική τους δραστηριότητα.  Επιπρόσθετα, μέσα από τις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ενθαρρύνεται η διαφοροποίηση, είτε με τη συμμετοχή σε συστήματα βιολογικής παραγωγής είτε με την κατοχύρωση των ονομάτων των προϊόντων,  δίνοντας με τον τρόπο αυτό μια δυναμική στα κυπριακά γεωργικά προϊόντα.

Κλείνοντας το σύντομο αυτό χαιρετισμό μου, θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου προς το Κοινοτικό Συμβούλιο Ορμήδειας, για τη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης και να ευχηθώ όπως τέτοιους είδους δραστηριότητες συνεχίζουν να πραγματοποιούνται με τον ίδιο ζήλο. Τέλος, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τον αγροτικό μας κόσμο.

Εύχομαι σε όλους να έχετε μια όμορφη βραδιά.