6/10/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη στα αποκαλυπτήρια προτομών των Στέλιου και Έλλης Ιωάννου

Είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, και αισθάνομαι μεγάλη τιμή που μου δίνετε την ευκαιρία να συμμετάσχω σε μια εκδήλωση απόδοσης τιμής σε ανθρώπους που με την κοινωνική τους δράση καθαγίασαν την έννοια «άνθρωπος» και ανέδειξαν την αξία της αγάπης και της προσφοράς προς συνανθρώπους μας που πάσχουν και υποφέρουν.

Τιμούμε σήμερα τη μνήμη του Στέλιου και της Έλλης Ιωάννου, που μέσα από τον πόνο τους για τον πρόωρο και αναπάντεχο χαμό του γιου τους Χρίστου, ξεπρόβαλε η μεγάλη αγάπη τους για τα παιδιά με νοητικά προβλήματα.

Μέχρι το 1980, στην Κύπρο δεν υπήρχε καμιά υποδομή για τη στήριξη ή τη φροντίδα ενήλικων ατόμων με νοητικά προβλήματα. Μέχρι τότε, τα άτομα αυτά κρατούνταν στο σπίτι, πολλές φορές κρυμμένα από τον κοινωνικό περίγυρο. Ήταν θύματα της κοινωνικής καταπίεσης και προκατάληψης, καθώς και της αδυναμίας, λόγω άγνοιας των οικογενειών τους να τα βοηθήσουν.

Ο Στέλιος και η Έλλη Ιωάννου συνέλαβαν το μεγαλεπήβολο όραμα της δημιουργίας ενός κέντρου που θα προσφέρει εκπαίδευση στα άτομα αυτά, αλλά συγχρόνως και να τερματίσει την κοινωνική προκατάληψη για μια αναπηρία που μόνο ενοχές και πόνο προκαλούσε.

Με διεθνή πρότυπα, σε κρατική γη δημιουργήθηκε το Ίδρυμα Χρίστου Στέλιου Ιωάννου, που αγκάλιασε τον πόνο των γονιών και έδωσε αχτίδα χαράς και ελπίδας στα ίδια παιδιά για μια προοπτική στο μέλλον.

Κοντά στον Στέλιο και την Έλλη Ιωάννου υπήρχαν πάντα άξιοι συνεργάτες και ειλικρινείς φίλοι και όλοι μαζί ίδρυσαν, το 1985, τον Σύνδεσμο Φίλων του Ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου, σκοπός του οποίου ήταν να συμπαρασταθεί στο έργο του Ιδρύματος, που δωρήθηκε στην Πολιτεία, η οποία ανέλαβε και τα λειτουργικά έξοδά του.

Ο Σύνδεσμος Φίλων από την ημέρα της ίδρυσής του προσπαθεί να συγκεντρώσει πόρους για τις συμπληρωματικές ανάγκες του Ιδρύματος και διοργανώνει κάθε χρόνο μια μεγάλη γιορτή, το International Bazaar, στο οποίο συμμετέχουν και διπλωματικές αποστολές με έδρα τους την Κύπρο. Από τα έσοδα αυτής της εκδήλωσης, που σήμερα έχω την τιμή να εγκαινιάσω, και με τη συμβολή πάντα της οικογένειας Ιωάννου, ιδρύθηκαν επίσης οι Ενταγμένες Οικιστικές Μονάδες για άτομα με ελαφρά νοητικά προβλήματα.

Το ζεύγος Ιωάννου απάντησε και στη μεγάλη αγωνία των γονιών για το μέλλον των παιδιών τους όταν οι ίδιοι δεν θα μπορούν να τα φροντίζουν, ιδρύοντας τη Στέγη Άγιος Χριστόφορος, για άτομα μεγάλης ηλικίας.

Οι γονείς, η πολιτεία και η κοινωνία ολόκληρη θα ευγνωμονούν για πάντα τους μεγάλους αυτούς ευεργέτες. Προς τα παιδιά τους, που σήμερα βρίσκονται εδώ ανάμεσά μας, επιθυμώ να μεταφέρω τις μεγάλες ευχαριστίες της Πολιτείας και εμένα προσωπικά, προς τους υπέροχους και μεγαλόψυχους γονείς τους.

Νιώθω ιδιαίτερη τιμή να αποκαλύψω τις προτομές του Στέλιου και της Έλλης Ιωάννου, δίπλα στον αγαπημένο τους Χρίστο, ως ελάχιστη ευγνωμοσύνη για το αξιοθαύμαστο και θεάρεστο έργο που άφησαν πίσω τους.