14/10/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Κώστα Κληρίδη, τον οποίο συνόδευε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας κ. Ρίκκος Ερωτοκρίτου.


Μετά τη συνάντηση, ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «είχαμε μια σειρά από θέματα, τα οποία είτε τα είχαμε εγείρει εμείς ως Νομική Υπηρεσία για να συζητηθούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε ο ίδιος ο Πρόεδρος ήθελε να τα εγείρει μαζί μας. Τα συζητήσαμε και βρήκαμε διευθετήσεις και λύσεις για τα περισσότερα.

Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι στο πιο συγκεκριμένο, εξειδικευμένο θέμα της παροχής οικονομικής συνδρομής για τις συνεχιζόμενες ανακρίσεις σε σχέση με την κατάσταση της οικονομίας, υποβάλαμε το αίτημα μας απευθείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρέπει να σας πω ότι βρήκαμε πλήρη υποστήριξη».

Ερωτηθείς πού βρίσκονται οι έρευνες για την υπόθεση της οικονομίας, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «συνεχίζονται με έντονο ρυθμό οι ανακρίσεις. Επειδή όμως κρίθηκε και πολύ σωστά από τους ανακριτές ότι απαιτείται η εξειδικευμένη βοήθεια επιστημονικής φύσεως από εμπειρογνώμονες προσπαθούμε να την εξασφαλίσουμε με εξίσου ταχύ ρυθμό».

Κληθείς να πει αν έλαβε το πράσινο φως από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να δοθεί οικονομική ενίσχυση, ώστε να έρθουν στην Κύπρο εμπειρογνώμονες, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «το αίτημα μας έτυχε πλήρους αποδοχής από τον Πρόεδρο».

Ερωτηθείς σε ποιους τομείς θα ζητήσει η Νομική Υπηρεσία τεχνοκρατική υποστήριξη, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «αυτό είναι θέμα των ανακριτών περισσότερο. Στους εξειδικευμένους τομείς που κρίνουν ότι χρειάζονται βοήθεια θα παρασχεθεί αυτή η βοήθεια από τους εμπειρογνώμονες».

Σε ερώτηση αν οι εμπειρογνώμονες θα στελεχώσουν τα κλιμάκια των ερευνητών άμεσα, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «το πρώτο στάδιο είναι η επιλογή των σωστών εμπειρογνωμόνων οι οποίοι πράγματι θα μπορούν να παράσχουν την αναγκαία βοήθεια και το δεύτερο στάδιο είναι η έναρξη της παροχής αυτής της βοήθειας».

Κληθείς να πει πόσοι εμπειρογνώμονες θα αξιοποιηθούν, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «είναι πιο ορθό να μιλάμε για έναν οίκο που θα καθοδηγεί τους ανακριτές. Πρόκειται για οίκο εμπειρογνωμόνων επιστημονικής βάσεως οι οποίοι ασχολούνται με διερευνήσεις αυτού του είδους υποθέσεων».

Σε ερώτηση αν ο οίκος θα είναι από το εξωτερικό ή από την Κύπρο απάντησε «μάλλον από το εξωτερικό. Θα επιλεγεί μέσα από συστάσεις και πληροφορίες που παίρνουμε από διάφορους».

Τέλος, ερωτηθείς για το πόρισμα Πική, ο κ. Κληρίδης είπε ότι αυτό «τυγχάνει επεξεργασίας».