30/10/13

Επίσκεψη στην Κύπρο του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας για Θέματα Απόδημου Ελληνισμού

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, κ. Κυριάκος Γεροντόπουλος, θα επισκεφθεί αύριο, 31 Οκτωβρίου, την Κύπρο στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης.

Ο κ. Γεροντόπουλος θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ιωάννη Κασουλίδη, με τον οποίο θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τη συνεργασία των Υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας σε θέματα Αποδήμων. Με το πέρας των συνομιλιών οι κ.κ. Κασουλίδης και Γεροντόπουλος θα υπογράψουν το Πρόγραμμα Συνεργασίας μεταξύ της Υπηρεσίας Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Κατόπιν, θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Το Πρόγραμμα Συνεργασίας στοχεύει στην ενίσχυση του συντονισμού των Κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας σε θέματα Αποδήμων, έχοντας ως σκοπό την εξοικονόμηση οικονομικών και τεχνικών μέσων καθώς και την αξιοποίηση της Ομογένειας στην προβολή των εθνικών θέσεων.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Έλληνας ΥΦΥΠΕΞ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Γιαννάκη Ομήρου. Παράλληλα, θα πραγματοποιήσει ξεχωριστές συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, κ.κ. Χρυσόστομο Β', και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο κ. Γεροντόπουλος θα επισκεφτεί την ΕΛΔΥΚ, ενώ θα καταθέσει στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα και στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

Ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών θα αναχωρήσει από την Κύπρο το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου.