30/10/13

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους τα ακόλουθα:

«Υλοποιώντας προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με στόχο τη λογοδοσία και αυξημένη ευθύνη από πλευράς αξιωματούχων του κράτους, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε στη σημερινή του συνεδρία Νομοσχέδιο με τίτλο: ‘Ο περί της Ευθύνης των Υπουργών και Αξιωματούχων Άνευ Χαρτοφυλακίου Νόμος του 2013’.

Σκοπός του Νομοσχεδίου είναι η θέσπιση νομοθεσίας, ώστε οι Υπουργοί και οι Αξιωματούχοι άνευ Χαρτοφυλακίου που διορίζονται στη Δημοκρατία να ευθύνονται ποινικά για τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους κατά την άσκηση της αρμοδιότητάς τους.

Οι Υπουργοί ευθύνονται ανάλογα με το Υπουργείο του οποίου προΐστανται αλλά και σε σχέση με την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους ως μελών του Υπουργικού Συμβουλίου για τα ειδικά ποινικά αδικήματα της εκ προθέσεως παράβασης των διατάξεων του Συντάγματος ή των Νόμων και της εκ προθέσεως βλάβης των συμφερόντων της Δημοκρατίας.

Στο ίδιο πλαίσιο το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης Νομοσχέδιο με τίτλο: ‘Ο περί της Ευθύνης των Ανεξάρτητων Αξιωματούχων της Δημοκρατίας Νόμος του 2013’ που σκοπό έχει τη θέσπιση νομοθεσίας με την οποία προβλέπονται τα ειδικά ποινικά αδικήματα της εκ προθέσεως παράβασης των διατάξεων του Συντάγματος ή των Νόμων και της εκ προθέσεως βλάβης των συμφερόντων της Δημοκρατίας, εκ μέρους των Ανεξάρτητων Αξιωματούχων της Δημοκρατίας, οι οποίοι διορίζονται δυνάμει του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θέσεις του Γενικού Ελεγκτή και του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, του Διοικητή και του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Δημοκρατίας.

Με άλλη απόφαση του και κατόπιν εισήγησης της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την έναρξη διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους στον ιδιωτικό τομέα, για τον καταρτισμό έκτακτου σχεδίου αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας το οποίο θα είναι διετούς διάρκειας.

Κατά τον διάλογο αυτό θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν νέες ρυθμίσεις στα ακόλουθα θέματα:

- Αποζημίωση υπερωριακής εργασίας.
- Αποζημίωση αργιών.
- Αποζημίωση εργασίας με το σύστημα βάρδιας.
- Γενικές αυξήσεις μισθών, προσαυξήσεις και ΑΤΑ.
- 13ος, 14ος μισθός.
- Αναδιάρθρωση ωραρίων εργασίας.
- Μερική απασχόληση.
- Ταμεία προνοίας.
- Μισθοί νεοπροσλαμβανομένων.
- Επιμέρους ωφελήματα υπαλλήλων Ημικρατικών Οργανισμών και Τοπικών Αρχών.
- Διευκολύνσεις καταβολής εισφορών/επιβαρύνσεων σε διάφορα Ταμεία.
- Στήριξη απασχόλησης/αποφυγή απολύσεων.
- Απασχόληση κατά προτεραιότητα μόνιμων κατοίκων Κύπρου.
- Πάταξη αδήλωτης και παράνομης απασχόλησης.
- Τροποποίηση του περί Τερματισμού Απασχόλησης Νόμου ή και άλλων νομοθεσιών.
- Ενεργοποίηση ατόμων που λαμβάνουν παροχές.

Αυτός ο διάλογος θα πραγματοποιηθεί με στόχο να εξευρεθούν τρόποι και μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης.

Τέλος, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την τροποποίηση των περί της μη Παραχώρησης Προσαυξήσεων και Τιμαριθμικών Αυξήσεων στους Μισθούς των Αξιωματούχων και Εργοδοτουμένων και στις Συντάξεις των Συνταξιούχων της Κρατικής Υπηρεσίες και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα Νόμων του 2011 έως 2012 (Νόμοι), ώστε σε περίπτωση διενέργειας προαγωγών κατά τη διάρκεια ισχύος του Νόμου αυτού να μη δημιουργηθεί πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για το κράτος.

Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να διαβουλευθεί με τη Νομική Υπηρεσία για παρόμοιες ρυθμίσεις για όλους τους Νόμους που αφορούν τον τομέα της Παιδείας, την Εθνική Φρουρά, την Αστυνομία σε σχέση με όλες τις βαθμίδες. Επίσης θα αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους που βρίσκονται στην κλίμακα Α12 και κάτω».

Στη συνέχεια, ερωτηθείς ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι σε ό,τι αφορά το έκτακτο σχέδιο απασχόλησης θα γίνει «μια εξ υπαρχής συζήτηση για κατάρτιση προγράμματος διετούς διάρκειας για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης κυρίως στο θέμα της απασχόλησης, έτσι ώστε να μπορέσουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις να κρατήσουν τους υφιστάμενους εργαζόμενους και να μην αυξηθεί η ανεργία και για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας». Πρόσθεσε ότι μέσα από αυτό το σχέδιο «προσπαθούμε να ρυθμίσουμε αυτή την έκτακτη κατάσταση (της οικονομίας) για να υπάρξουν σωστές εργασιακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο των σημερινών δυνατοτήτων».

Τέλος, κληθείς να αναφερθεί στις επαφές του κλιμακίου της Τρόικας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με ταχύτατους ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα για τη δεύτερη αξιολόγηση και ελπίζουμε ότι και αυτή τη φορά θα τα καταφέρουμε».