11/10/13

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικου για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2014


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος, κληθείς σήμερα από δημοσιογράφους να σχολιάσει το γεγονός ότι «κόμματα, κυρίως το ΑΚΕΛ αλλά και οι Οικολόγοι, με ανακοινώσεις τους τοποθετούνται αρνητικά για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2014 και επικρίνουν την Κυβέρνηση ότι παρουσιάζει έναν Προϋπολογισμό που δεν είναι αναπτυξιακός και ότι το θύμα είναι ο απλός εργαζόμενος», δήλωσε:

«Κατ’ αρχήν, διερωτώμαι αν έχουν διαβάσει τους Προϋπολογισμούς. Τους έχουν πάρει στα χέρια τους; Διερωτώμαι. Άρα, πρώτα θα πρέπει να (τους) διαβάσουν και μετά να σχολιάσουν.

Δεύτερον, κανένας δεν είπε ότι η Κύπρος, σήμερα, ‘περνά τα καλύτερά της’ σε ό,τι αφορά την οικονομία. Όπως όλοι γνωρίζουμε, εξάλλου, το βιώνει ο καθένας μας, περνούμε τη δική μας οικονομική κρίση. Συνεπώς, ήταν φυσικό και επόμενο να γίνουν περικοπές και έχουν γίνει περικοπές.

Θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι δεν υπάρχει καθόλου ανάπτυξη μέσα στους Προϋπολογισμούς του 2014. Για παράδειγμα, το Υπουργείο Εσωτερικών, έχει περικοπές της τάξης του 11% σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό, αλλά η ανάπτυξη παραμένει. Απλά, αυτή η ανάπτυξη έχει υποστεί (αυτές) τις περικοπές (που έχω αναφέρει). Και ο λόγος δεν είναι άλλος από τις εξοικονομήσεις που καλείται να κάνει η Κυβέρνηση, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στους δανειστές μας. Και δεν θα πω ποιος μας οδήγησε σε αυτό το δρόμο, δηλαδή να μπει το κράτος μας σε Μνημόνιο, να βρεθούμε με (τόσα) δάνεια και να πρέπει να προβαίνουμε σε περικοπές για να εξοφλήσουμε τα χρέη μας».