11/10/13

Ο Υπουργός Εσωτερικών προήδρευσε ευρείας σύσκεψης με θέμα «Οδικός Φωτισμός Δήμων και Κοινοτήτων»

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε, σήμερα, στο Υπουργείο Εσωτερικών, ευρείας σύσκεψης με θέμα «Οδικός Φωτισμός Δήμων και Κοινοτήτων».


Στη σύσκεψη συμμετείχαν μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Δήμων Κύπρου (Δήμαρχος Λευκωσίας, Δήμαρχος Στροβόλου), καθώς, επίσης, ο Πρόεδρος και μέλη της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ και εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του Τμήματος Δημοσίων Έργων και του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών.

Μετά το πέρας της σύσκεψης και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, με ποιους τρόπους μπορεί να γίνουν εξοικονομήσεις στο θέμα του οδικού φωτισμού και κατά πόσον ο στόχος της σύσκεψης επιτεύχθηκε, ο κ. Υπουργός είπε ότι σε αυτήν έλαβαν μέρος όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (όπως αναφέρονται πιο πάνω). «Συζητήσαμε», συνέχισε, «έχοντας πάντα ως γνώμονα το θέμα της ασφάλειας, πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια. Ειδικά, στον τομέα του φωτισμού, σε Δήμους, κοινότητες και δρόμους. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν τρόποι για να γίνουν εξοικονομήσεις χωρίς να επηρεάζεται η ασφάλεια των πολιτών. Το θέμα θα εξετάζεται ανά περίπτωση. Δηλαδή, ο Δήμος, η κοινότητα, μαζί με την Αστυνομία, θα συναποφασίζουν κατά πόσον (σε συγκεκριμένα σημεία ή περιοχές) θα μπορούν να λάβουν μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας ή όχι.Η ΑΗΚ, από πλευράς της, είναι απόλυτα συνεργάσιμη.

Επίσης, τέθηκαν προτάσεις για νέες τεχνολογίες τις οποίες είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε. Αλλά, να υπενθυμίσω ότι είμαστε ένα κράτος στο οποίο λειτουργεί η ελεύθερη αγορά, οπότε, στα πλαίσια της φιλελευθεροποίησης, μπορούν είτε οι Δήμοι είτε οι κοινότητες να συνεργάζονται και με ιδιώτες, εκεί όπου διαφαίνεται ότι το κόστος τους θα είναι πιο χαμηλό».

Ακολούθως, και απαντώντας σε άλλη ερώτηση, τι σημαίνει αυτή η εξοικονόμηση ενέργειας και αν θα σβήνουν οι λαμπτήρες σε κάποιες τοποθεσίες, ο κ. Χάσικος διευκρίνισε: «Μπορεί να μη χρειάζεται, για παράδειγμα, σε χώρους που είναι ακατοίκητοι, οι λαμπτήρες να είναι συνέχεια αναμμένοι. Μπορεί, επίσης, σε άλλους χώρους να εκτιμηθεί – πάντα έχοντας κατά νουν την ασφάλεια – ότι δεν χρειάζεται να ανάβουν όλοι οι λαμπτήρες μαζί, ταυτόχρονα. Είναι μέτρα άμεσα, χωρίς, επαναλαμβάνω, να επηρεάζεται η ασφάλεια των πολιτών σε καμία περίπτωση».