26/9/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας στη Νέα Υόρκη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα συνάντηση στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, με τον επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας κ. Wang Yi. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης κ. Νικόλαος Αιμιλίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων, με έμφαση σε θέματα οικονομικής συνεργασίας. Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα που αφορούν κινεζικές επενδύσεις στην Κύπρο και ιδιαίτερα επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Κινέζο Υπουργό Εξωτερικών για το Κυπριακό, στο πλαίσιο της ιδιότητας της χώρας του ως μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, και ανέπτυξε την πρότασή του για την Αμμόχωστο τονίζοντας τη μεγάλη σημασία της σε ό,τι αφορά τη δυναμική που μπορεί να δώσει στον νέο διάλογο που θα ξεκινήσει. Από πλευράς Κύπρου επαναβεβαιώθηκε η σταθερή υποστήριξή της προς την ενότητα, εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Κίνας στο πλαίσιο της πολιτικής της «μίας Κίνας» («One China policy»). Εκφράστηκε, επίσης, η στήριξη σε μια στρατηγική συνεργασία Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί την Κίνα εντός του 2013, η ακριβής δε ημερομηνία θα διευθετηθεί μέσω της διπλωματικής οδού.