27/9/13



Ομιλία του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος
κ. Νίκου Κουγιάλη
στην τελετή εγκαινίων του Αλιευτικού Καταφυγίου Αγίας Τριάδας, στο Παραλίμνι, χθες

-----------------------------------------------------------------------------------------
Μου δίνει ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ, για τα εγκαίνια του μικρού αλλά γραφικού αυτού αλιευτικού καταφυγίου. Ενός έργου απαραίτητου για τους ψαράδες της περιοχής που αγωνίζονται για την επιβίωση του επαγγέλματος.

Είναι γεγονός ότι η αλιεία δεν αποτελεί μεγάλο τομέα της οικονομίας μας και ότι η συμβολή της στο ακαθάριστο εθνικό μας προϊόν είναι σχετικά μικρή. Παρ’ όλα αυτά αποφέρει σημαντικά κοινωνικά οφέλη και συμβάλλει ουσιαστικά στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών προσφέροντας ταυτόχρονα υγιεινά και ασφαλή προϊόντα στον καταναλωτή.  
Είναι γι’ αυτό τον λόγο που η Κυβέρνηση έχει καθορίσει συγκεκριμένους στόχους για την αλιεία, όπως είναι η προστασία και η βιώσιμη διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα αυτού, ενσωματώνοντας μάλιστα την περιβαλλοντική διάσταση και τη στήριξη των αλιευτικών κοινοτήτων.
Αρωγός στην επίτευξη των στόχων αυτών είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας 2007-2013 της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το οποίο έχει συγχρηματοδοτηθεί και το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα μέσω του άξονα προτεραιότητας 3. Μέσω του άξονα αυτού  χρηματοδοτούνται έργα που στοχεύουν στη βελτίωση της υγιεινής και ασφάλειας των αλιευτικών προϊόντων, αλλά και των εργαζομένων. Μεγάλης σημασίας είναι ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων αλιευτικών καταφυγίων για ασφαλή ελλιμενισμό και βελτίωση των συνθηκών εργασίας των αλιέων, αλλά και των κατάλληλων χώρων εκφόρτωσης των αλιευτικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, μέσω του Μέτρου 3.3 έχουν προωθηθεί δράσεις που αποσκοπούν στον ασφαλή ελλιμενισμό των αλιευτικών σκαφών, καθώς και στην παροχή αλιευμάτων υψηλής ποιότητας και υγιεινής.
Στα πλαίσια αυτά, προχωρήσαμε και στην κατασκευή των βελτιωτικών   έργων που εγκαινιάζουμε σήμερα εδώ, στο Αλιευτικό Καταφύγιο Αγίας Τριάδας, το οποίο αντιμετώπιζε σοβαρότατα προβλήματα διάβρωσης. Τα έργα περιλάμβαναν ανακατασκευή του νοτιανατολικού και δυτικού κρηπιδώματος, τοποθέτηση αγκυροβολίου, εγκατάσταση συστήματος πυρασφάλειας και κερματοδεκτών για παροχή ρεύματος, καθώς και ηλεκτροφωτισμό του αλιευτικού καταφυγίου με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος. Με τα έργα που υλοποιήθηκαν, συνολικής δαπάνης  €457.000 περίπου, πιστεύω ότι το λιμανάκι θα αποτελεί πλέον ένα απόλυτα λειτουργικό και ασφαλισμένο μέρος για τον ελλιμενισμό των σκαφών των ψαράδων. 
Θα ήθελα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο να διαβεβαιώσω τους ψαράδες μας ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό τους και στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων της, θα τους παρέχει κάθε βοήθεια.
Στο σημείο αυτό θεωρώ υποχρέωση μου να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στην αποπεράτωση του έργου αυτού, ιδιαίτερα το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, το οποίο μέσω του Τμήματος Δημοσίων Έργων είχε την επίβλεψη του όλου έργου.  Θερμές ευχαριστίες και προς τον Δήμο Παραλιμνίου για την όλη συνεργασία καθώς και για τη διοργάνωση της αποψινής  εκδήλωσης.  
Κλείνοντας, εύχομαι να είναι καλορίζικο το αλιευτικό καταφύγιο που σήμερα εγκαινιάζουμε και παραδίδουμε στους ψαράδες μας.