10/9/13

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικου για τις νέες Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος παρέστη στη σημερινή κοινή συνεδρία της Επιτροπής Παρακολούθησης Σχεδίων Ανάπτυξης και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών και της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Αντιπροσώπων, για σκοπούς ενημέρωσης των εν λόγω Επιτροπών για την πολιτική της Κυβέρνησης αναφορικά με την αναγκαιότητα δημιουργίας νέων Μονάδων Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων.

Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Χάσικος προέβη στην ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:

«Θεωρώ ότι η σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Παρακολούθησης Σχεδίων Ανάπτυξης και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών και της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Αντιπροσώπων ήταν η τελευταία σε σχέση με το ξεκαθάρισμα της πολιτικής της Κυβέρνησης για δημιουργία των νέων Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων Λεμεσού και Λευκωσίας. Από πλευράς Κυβέρνησης κατατέθηκε η απόφαση ότι προχωρούμε χωρίς καθυστέρηση με την προκήρυξη προσφορών για τη μονάδα της Λεμεσού. Ακολούθως θα προχωρήσουμε με την προκήρυξη προσφορών για τη Μονάδα της Λευκωσίας, λαμβάνοντας υπόψη τις όποιες εμπειρίες αποκομίσουμε από τη διαδικασία προσφορών της Μονάδας της Λεμεσού».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον υπάρχει ο κίνδυνος να μας επιβληθεί πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί δεν έχουν κλείσει ακόμα οι σκυβαλότοποι Κοτσιάτη και Βατί, ο κ. Υπουργός είπε: «Αυτό (το πρόστιμο) είναι ήδη δεδομένο. Έχει ληφθεί απόφαση καταδίκης (από την Ευρωπαϊκή Ένωση) για την παρανομία μας και αυτό που αναμένουμε είναι το ύψος του προστίμου που μπορεί να μας επιβληθεί το οποίο, ας σημειωθεί, πιθανό να έχει και αναδρομική ισχύ. Αυτό είναι αποτέλεσμα ανακολουθίας της πολιτικής ηγεσίας που μας οδήγησε, τόσα χρόνια μετά, να μην έχουμε εργοστάσια επεξεργασίας σκυβάλων και να συνεχίζουμε, ακόμα, έστω και σε δύο περιοχές (Κοτσιάτης και Βατί) να απορρίπτουμε σκύβαλα. Αυτό κάποτε θα το πληρώναμε. Αλλά στο τέλος, δυστυχώς, εκείνος που πληρώνει είναι ο Κύπριος φορολογούμενος πολίτης».

Απαντώντας σε ερώτηση πού βρίσκεται το θέμα της έρευνας που ζήτησε αναφορικά με τους όρους του συμβολαίου της Μονάδας στην Κόσιη, ο κ. Χάσικος είπε: «Έχει φτάσει στο τέλος της και αυτή η έρευνα. Υπάρχει πόρισμα το οποίο θα έχω στα χέρια μου τις επόμενες δύοτρεις μέρες. Κοινωνός του πορίσματος θα καταστεί και η Βουλή, αλλά και η Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας. Το πόρισμα θα είναι διδακτικό, με την έννοια ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε σχέση με τις νέες προσφορές για τις νέες Μονάδες. Αλλά, την ίδια στιγμή, αναμένω ότι το πόρισμα θα λειτουργήσει πολύ βοηθητικά για να γίνει επαναδιαπραγμάτευση με τον ανάδοχο της Μονάδας της Κόσιης, ούτως ώστε ο πολίτης να πληρώνει λιγότερα τέλη».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας θα μπορούσε να προχωρήσει και σε ποινικές διώξεις κάποιων για το θέμα του συμβολαίου της Μονάδας της Κόσιης, ο κ. Υπουργός είπε: «Δεν αποκλείεται η Νομική Υπηρεσία, αφού πάρει το πόρισμα και το μελετήσει, να διαπιστώσει το ενδεχόμενο ύπαρξης ποινικών αδικημάτων».