10/9/13

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου για θέματα οικονομίας

Μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Έγινε σε βάθος εξαιρετικά χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα διαρθρωτικών αλλαγών που έρχονται, ειδικά σε θέματα υγείας και κοινωνικής πολιτικής του κράτους και για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων.
Συμφωνήθηκε και αποφασίστηκε η ουσιαστική συμμετοχή του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας στη διαμόρφωση και τη λήψη των αποφάσεων με διάφορους τρόπους ως συμβουλευτικού, προς την Κυβέρνηση, οργάνου».

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι μελέτησε σε βάθος την πρόταση της Κυβέρνησης για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Συμφωνεί απολύτως και υπερθεματίζει προς αυτή την κατεύθυνση, ως ένα πολύ δίκαιο κοινωνικό μέτρο. Υπάρχουν εισηγήσεις που μπορούν να γίνουν, υπάρχουν απόψεις και από πλευράς του Συμβουλίου οι οποίες συζητήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα γίνει σε βάθος ανταλλαγή απόψεων και με την Υπουργό Εργασίας στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ερωτηθείς εάν το θέμα των αποκρατικοποιήσεων των τριών μεγάλων ημικρατικών οργανισμών θα βρίσκεται στην ατζέντα της επόμενης επίσκεψης της Τρόικας στο νησί τον ερχόμενο Οκτώβριο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Το θέμα αυτό είναι μια μνημονιακή υποχρέωση της Κύπρου. Πολύ σύντομα θα αρχίσει και αυτή η συζήτηση».

Σχετικά με την απογευματινή ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζα Κύπρου ο κ. Παπαδόπουλος είπε: « Η σημερινή συνέλευση της Τράπεζα Κύπρου ενδιαφέρει όχι μόνο την Κυβέρνηση, αλλά ολόκληρο τον κυπριακό λαό».


Ο κ. Παπαδόπουλος είπε επίσης: «Η Κυβέρνηση παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις που αφορούν την πορεία της Τράπεζας, αφού αποτελεί την κύρια ατμομηχανή της οικονομίας μας λόγω του μεγέθους της. Γι' αυτόν τον λόγο η Τράπεζα Κύπρου θα πρέπει να ακολουθήσει ανοδική πορεία το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να αναμειχθεί σε έναν ιδιωτικό οργανισμό, σε μια ιδιωτική εταιρεία. Αυτός που έχει αυτή την ώρα την αρμοδιότητα είναι η εξυγιαντική αρχή».

Σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε: «Η Κυβέρνηση καταδικάζει τη χρήση χημικών όπλων απ' όπου και εάν προέρχεται και χαιρετίζει τη σημερινή πρόταση της Μόσχας, αν μπορεί να λειτουργήσει προς ειρηνική εκτόνωση της κρίσης στη Συρία».

Καταλήγοντας, σημείωσε: «Η Κυβέρνηση ευελπιστεί σε επίτευξη ειρηνικής λύσης στη Συρία και κατάπαυση των εχθροπραξιών το ταχύτερο δυνατόν».