26/9/13

Δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη διαφάνεια των πολιτικών κομμάτων


Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους προέβη σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου μετά το πέρας σύσκεψης στο γραφείο του με αρχηγούς και εκπροσώπους κομμάτων με θέμα τη διαφάνεια των πολιτικών κομμάτων.


Συγκεκριμένα ο κ. Ομήρου είπε: «Κατά τη σημερινή σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων κομμάτων στο γραφείο μου ομοφώνα αποφασίστηκε όπως η Βουλή προχωρήσει στις αναγκαίες νομοθεσίες, είτε με δική της πρωτοβουλία είτε στη βάση κυβερνητικών νομοσχεδίων, για την πλήρη εναρμόνιση με τους κανόνες GRECO για τη διαφάνεια και την κοινωνική λογοδοσία. Αναφέρομαι στη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων και στον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων.

Συνεπώς η Βουλή δίνει το μήνυμα ότι παρόλο που έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό στην υιοθέτηση νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων που διασφαλίζουν τον οικονομικό έλεγχο των κομμάτων, εντούτοις, για να δώσει ισχυρό μήνυμα προς την κυπριακή κοινωνία ότι αναβαθμίζεται ο θεσμός του πολιτικού κόμματος με πλήρη συμμόρφωση προς τους κανόνες της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας και της κοινωνικής λογοδοσίας, θα προχωρήσουμε τάχιστα προς την ολοκλήρωση αυτής της νομοθεσίας για να υπάρξει απόλυτη συμμόρφωση προς τις προδιαγραφές που θέτει η επιτροπή GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης».