Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος
Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του
Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο Πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε: «Ήταν μια από τις τακτικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συζητήσαμε για το κράτος πρόνοιας μετά τις ανακοινώσεις που είχε κάνει πώς μπορεί το Συμβούλιο να βοηθήσει και πιστεύω πως μπορούμε να βοηθήσουμε αρκετά στον σχεδιασμό. Το θέμα αυτό θα διαρκέσει ένα χρόνο και έτσι θα έχουμε συζητήσεις και συνεργασία σε αυτό. Μιλήσαμε για τις αποκρατικοποιήσεις που επείγουν, κάπως, και ως γνωστό στην τελευταία επίσκεψή της η Τρόικα μας είπε ότι πρέπει να τις προωθήσουμε. Και σε αυτόν τον τομέα μπορούμε να βοηθήσουμε μέσω ειδικών σε αυτά τα θέματα. Βέβαια μιλήσαμε και για το τραπεζικό σύστημα, όπως πάντα. Σχετικά με το δημόσιο χρέος είχαμε μια ανταλλαγή απόψεων μεταξύ μας, αλλά σήμερα όχι με τον Πρόεδρο.
Σε όλα τα αυτά τα θέματα έχουμε μια ειδική επιτροπή. Έχει ξεκινήσει η δουλειά αλλά ακόμα δεν υπάρχει γραπτή μελέτη ή συγκεκριμένες εισηγήσεις. Σε αυτό που συμφωνήσαμε όλοι είναι ότι καθεμιά από τις ημικρατικές επιχειρήσεις που θα αποκρατικοποιηθούν έχει τις δικές της ανάγκες, τα δικά της χαρακτηριστικά, γι’ αυτό και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε ξεχωριστά. Δεν θα πούμε έτσι πρέπει να γίνει και θα το εφαρμόσουμε σε όλα».
Σε ερώτηση σχετικά με το πολιτικό βάρος που μπορεί να μπλοκάρει την κάθε προσπάθεια, ο κ. Πισσαρίδης απάντησε ότι οι πολιτικές αποφάσεις θα ληφθούν από άλλους και ότι ο ρόλος του Συμβουλίου είναι καθαρά συμβουλευτικός και αυτό που σκοπεύουν να κάνουν είναι να δώσουν εισηγήσεις για την πιο καλή οικονομική δομή των οργανισμών στο μέλλον. Και πρόσθεσε: «Δηλαδή τα πιο καλά κίνητρα που μπορούν να δοθούν σε πιθανούς αγοραστές των μετοχών που θα εκδοθούν, έτσι ώστε να εξασφαλίσει το κράτος τα πιο υψηλά εισοδήματα από αυτούς τους οργανισμούς οι οποίοι είναι επικερδείς, οπότε τους αξίζει μια καλή τιμή. Αυτός είναι ο σκοπός και μετά πώς θα διασφαλιστούν ορισμένα δικαιώματα και ποιοι περιορισμοί θα μπουν στη μελλοντική λειτουργία, γιατί μιλούμε για μονοπώλια, και χρειάζεται κάποιος έλεγχος από το κράτος. Εκεί βλέπω τον ρόλο μας ως Συμβουλευτικό Συμβούλιο. Η πολιτική εξουσία θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της και εμείς θα κάνουμε τις εισηγήσεις μας πάνω στην οικονομική δομή του οργανισμού».
Ερωτηθείς σε ποιους οργανισμούς αναφέρεται, ο κ. Πισσαρίδης είπε: «Περιοριζόμαστε στους τρεις οργανισμούς, δηλαδή ΑΤΗΚ, ΑΗΚ και Αρχή Λιμένων, λόγω του ότι αυτοί οι τρεις αναφέρονταν στο μνημόνιο και δεν έγινε συζήτηση για άλλους».
Σχετικά με το αν θα συζητηθεί ξανά το θέμα των αποκρατικοποιήσεων στην επόμενη επίσκεψη της Τρόικας, ο κ. Πισσαρίδης ανέφερε: «Η συμβουλή μας ως συμβουλευτικό όργανο θα πρέπει να δοθεί το συντομότερο για να προετοιμαστεί η πολιτική εξουσία και η Υπουργική Επιτροπή η οποία θα συναντήσει την Τρόικα έτσι ώστε να ξέρει τι να της πει. Οπότε για εμάς από την οικονομική πλευρά επείγει το θέμα και μέχρι την επόμενη επίσκεψη της Τρόικας πρέπει να έχουμε εισηγήσεις. Θα έχουμε συναντήσεις μεταξύ μας περίπου τον Οκτώβριο και ελπίζουμε μέχρι τότε να έχουμε συμφωνήσει στις εισηγήσεις μας».
Όπως είπε οι εισηγήσεις που θα κάνουν σχετίζονται με το πώς θα γίνουν οι μετοχοποιήσεις, πώς θα βγουν οι μετοχές και πώς θα εξασφαλίσει το κράτος την πιο ψηλή τιμή στις μετοχές, και πώς θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα εργαζομένων και καταναλωτών.
Κληθείς να απαντήσει αν θεωρείται εφικτό να εξασφαλιστεί το 1,5 δις που ζητάει η Τρόικα, ο κ. Πισσαρίδης είπε: «Δεν έχουμε κάνει τις μελέτες και δεν ξέρουμε απόλυτα, αλλά κατά την προσωπική μου άποψη δεν μου φαίνεται παράλογο».