26/9/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Λ. Ομήρου στην έκθεση δημιουργιών μαθητών και μαθητριών μέσης εκπαίδευσης

Σας καλωσορίζω στην έκθεση δημιουργιών μαθητών και μαθητριών μέσης εκπαίδευσης από ανακυκλώσιμα υλικά, που διοργανώνει η Βουλή των Αντιπροσώπων σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Καθηγητών/Καθηγητριών Οικιακής Οικονομίας-Αγωγής

Υγείας, με θέμα «Η ανακύκλωση το ρίχνει στη μόδα». Η Βουλή των Αντιπροσώπων στο πλαίσιο της αμοιβαίας διάδρασής της με διάφορα κοινωνικά σύνολα και σε συνάφεια με την προσπάθεια που διεξάγει στους χώρους της για αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών χαιρετίζει αυτή την πρωτοβουλία.

Πιστεύουμε ότι μια νέα ποιότητα ζωής δίχως άλλο πρέπει να συμβαδίζει με τον σεβασμό προς το περιβάλλον, το οποίο ως ανθρωπότητα τόσο πολύ έχουμε επιβαρύνει τους τελευταίους αιώνες με την αλόγιστη ανάπτυξη. Αναπόσπαστο κομμάτι του σεβασμού προς το περιβάλλον αποτελεί η αξιοποίηση των χρησιμοποιημένων υλικών, ώστε να επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή διατήρηση των εναπομείναντων φυσικών πόρων. Στην εποχή μας η ανακύκλωση αποτελεί μια από τις βασικότερες δράσεις προς επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης και της σωτηρίας του φυσικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, η επεξεργασία και περαιτέρω χρήση στερεών υλικών όπως το χαρτί, το πλαστικό και το γυαλί ελαφρύνουν το περιβάλλον από το βάρος της ρύπανσης που παράγεται με τη σωρηδόν απόρριψη σκουπιδιών.

Επιπλέον, τέτοιες πρωτοβουλίες όπως η παρούσα προεκτείνουν -μέσα από την παιδευτική λειτουργία- τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης προς το μέλλον, παράγοντας ευεργετικά αποτελέσματα στον τομέα της περιβαλλοντικής αγωγής του αυριανού πολίτη και της όξυνσης της περιβαλλοντικής συνείδησης. Η εδραίωση και η περαιτέρω διεύρυνση της οικολογικής νοοτροπίας στο σύνολο της κοινωνίας αποτελεί το καλύτερο εφαλτήριο για την επίτευξη του σκοπού της μακροχρόνιας επιβίωσης του ανθρώπινου είδους, κόντρα στις επάλληλες αυτοκαταστροφικές δράσεις, οι οποίες στον βωμό του πρόσκαιρου οικονομικού κέρδους οξύνουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Διότι, αναμφίβολα, η ανθρωπότητα δεν μπορεί να μακροημερεύσει χωρίς ασφαλές φυσικό περιβάλλον.

Κυρίες και κύριοι,

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι με τη σημερινή μας εκδήλωση αναδεικνύεται παράλληλα και η εναλλακτική καλλιτεχνική φύση των νέων παιδιών. Οι μαθητές και οι μαθήτριες, αξιοποιώντας το ταλέντο τους μας αποδεικνύουν ότι η ανακύκλωση στερεών υλικών μπορεί να συμβάλει -και όντως συμβάλλει- και προς την κατεύθυνση της τέχνης και της δημιουργίας. Όλα τα καλλιτεχνικά εκθέματα που έχουμε τη χαρά να απολαμβάνουμε σήμερα είναι το δημιουργικό αποτέλεσμα της μεταποίησης ανακυκλώσιμων υλικών. Ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων θα ήθελα να σας συγχαρώ τόσο για την προσπάθειά σας όσο και για το εντυπωσιακό αποτέλεσμα.