26/9/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στο ετήσιο δείπνο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής

Στο επίσημο ετήσιο δείπνο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής αφιερωμένο στα παιδιά της Κύπρου με οικονομικές ανάγκες, παρευρέθηκε χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και η σύζυγος του κα Άντρη Αναστασιάδη

καθώς και η συνοδεία του, στη διάρκεια του οποίου τιμήθηκαν τρεις επιφανείς προσωπικότητες και ευεργέτες του Ελληνισμού, το ζεύγος Μαίρης και Μιχαήλ Τζαχάρη και ο κυπριακής καταγωγής επιχειρηματίας Γιώργος Δαυίδ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε σύντομη ομιλία του, αφού εξήρε τους τιμώμενους για την προσφορά τους εξέφρασε για ακόμα μια φορά βαθειά ευγνωμοσύνη για τις προσπάθειες που καταβάλλει η ομογένεια για να βοηθήσει την Κύπρο στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνά η οικονομία της και ιδιαίτερα τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει. Ευχαρίστησε επίσης την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής γιατί πρωτοστάτησε όλα αυτά τα χρόνια στην ανάπτυξη και σύσφιξη των στενών δεσμών μεταξύ του κυπριακού λαού και των Ηνωμένων Πολιτειών και εργάστηκε ακούραστα στηρίζοντας τις συλλογικές προσπάθειες για την επανένωση της Κύπρου και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε ότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του η επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών, που να οδηγούν σε μια δίκαιη, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές πάνω στις οποίες λειτουργεί η ΕΕ. Η λύση θα πρέπει πάνω απ' όλα, τόνισε ο Πρόεδρος, να υπηρετεί τα έννομα συμφέροντα και να είναι προς όφελος του κυπριακού λαού στο σύνολο του και όχι οποιασδήποτε τρίτης χώρας. Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, είπε ότι αυτές θα πρέπει ορθά και προσεκτικά να προετοιμαστούν ώστε οι πιο πάνω στόχοι να είναι κοινά αποδεκτοί και ότι οι διαπραγματεύσεις θα φέρουν αποτελέσματα. Δεν μπορούμε να έχουμε άλλη αποτυχία είπε, και πρόσθεσε ότι η ουσιαστική ανάμιξη της ΕΕ σε αυτή τη διαδικασία είναι θεμιτή.

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Ελευθέριος Βενιζέλος εξήρε τους τιμώμενους και εξέφρασε ευχαριστίες εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης προς την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και όλη την ομογένεια για τη συμπαράσταση προς την Ελλάδα σε μια περίοδο πολύ δύσκολη για τη χώρα. Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε επίσης ότι το Κυπριακό είναι για την Ελλάδα το πρώτο θέμα και τώρα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σε όλες τις συναντήσεις και επαφές πάλι το Κυπριακό τίθεται ως πρώτο θέμα. Ακολούθως επισήμανε ότι χάρη στην πρόταση του Πρόεδρου Αναστασιάδη υπάρχει τώρα μια νέα δυναμική, ένα νέο μομέντουμ που δίνει νέες ευκαιρίες για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού που να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και με το κοινοτικό κεκτημένο. Αυτό, τόνισε, είναι πολύ ξεκάθαρο και αποτελεί κόκκινη γραμμή για το κυπριακό πρόβλημα.

Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ ο οποίος τόνισε ότι η ομογένεια θα συνεχίσει ακούραστα να αγωνίζεται για την Κύπρο και όλα τα εθνικά θέματα ενωμένη ως ένα κόμμα γιατί κόμμα της είναι Κύπρος και η Ελλάδα, καθώς επίσης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής κ. Κώστας Τσέντας ο οποίος εξέφρασε τη βούληση η ομογένεια να συνεχίσει να αγωνίζεται δίπλα από τον κυπριακό λαό και τον Πρόεδρο της για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος συνεχάρη την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής για την πολύπλευρη δράση της, ευχήθηκε καλή δύναμη στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες στην οικονομία και τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πολυπόθητη λύση δεν θα αργήσει να έλθει.