26/9/13

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων με τον Ρώσο Πρέσβη

Συνάντηση με τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο κ. Stanislav Osadchiy είχε σήμερα το πρωί στο γραφείο του ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου.

Ο κ. Ομήρου αφού καλωσόρισε τον Ρώσο Πρέσβη στην Κύπρο αναφέρθηκε στους μακροχρόνιους δεσμούς της Ρωσίας με την Κυπριακή Δημοκρατία. «Η Ρωσία διαχρονικά στέκεται σταθερά δίπλα στον αγώνα του κυπριακού λαού για την ανεξαρτησία και υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.
Ο κ. Ομήρου χαρακτήρισε τη Ρωσία ως ανιδιοτελή σύμμαχο της Κύπρου. Αναφέρθηκε και στη θητεία του ως Υπουργός Άμυνας το 1998, αναφέροντας τα εξής: “Όταν άλλες χώρες που σήμερα είναι εταίροι μας αρνούνταν να βοηθήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία να έχει στοιχειώδη άμυνα ως δικαιούται κάθε κράτος στον κόσμο, ήταν η Ρωσία που ανταποκρίθηκε στην ανάγκη αυτό το μικρό και ανυπεράσπιστο κράτος να έχει τη στοιχειώδη δυνατότητα αμυντικής θωράκισης και αυτό δεν το ξεχνάμε. Μαζί με όλα τα άλλα, δηλαδή τη στήριξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όπου η στάση αρχών υπήρξε διαχρονική και συνεπής. Οι σημερινές συνθήκες των παγκόσμιων ανακατατάξεων, της οικονομικής κρίσης και της αστάθειας στην περιοχή μας, εδώ στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, όχι μόνο δεν θα αποδυναμώσουν τις σχέσεις Κύπρου Ρωσίας, αλλά πρέπει να τις ενδυναμώσουν. Αυτό επιβεβαιώθηκε στη διάρκεια δικής μου επίσκεψης στη Μόσχα και αυτή είναι η απόφαση του ιδίου του κυπριακού λαού ο οποίος θεωρεί τον ρωσικό λαό ως αδελφό λαό».
Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρέσβης, αφού δήλωσε ότι η Ρωσία ήταν δίπλα στην Κύπρο σε κάθε δύσκολη στιγμή, εξέφρασε την προθυμία της ρωσικής Κυβέρνησης να βοηθήσει την Κύπρο και στη σημερινή δύσκολη οικονομική στιγμή. Ακολούθως διαβεβαίωσε τον κ. Ομήρου ότι θα κάνει το παν για να ενδυναμωθούν οι πολιτικοί και οικονομικοί δεσμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπογραμμίζοντας πως προς αυτό τον σκοπό θα χρειαστεί τη βοήθεια και στήριξη από το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Κύπρου.