9/9/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβη της Ουρουγουάης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβη της Ανατολικής Δημοκρατίας της Ουρουγουάης, με έδρα τη Βηρυτό, κας Marta Inés Pizzanelli.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά της η κα Pizzanelli διαβίβασε τις ευχές του Προέδρου της Ουρουγουάης για την ευημερία του κυπριακού λαού και την επιτυχία της νέας Κυβέρνησης.
Αναφέρθηκε ακολούθως στις κοινές αρχές και αξίες των δύο χωρών όπως η δημοκρατία, ο πολιτικός πλουραλισμός, η κοινωνική δικαιοσύνη, η ισότητα και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση της χώρας της αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Τόνισε ότι προσβλέπει σε ενίσχυση των διμερών σχέσεων μέσω ανταλλαγής επισκέψεων εκπροσώπων των δύο Κυβερνήσεων, προώθησης των εμπορικών συναλλαγών, των επαφών μεταξύ εκπροσώπων των επιστημονικών και τεχνολογικών τομέων και συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, των επενδύσεων και του πολιτισμού.
Είπε, επίσης, ότι μια συμφωνία για κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για κατόχους διπλωματικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων θα διευκόλυνε περαιτέρω τις επαφές σε επίσημο επίπεδο.
Η κα Pizzanelli υπογράμμισε ότι η Ουρουγουάη θα συνεχίσει να υποστηρίζει την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίτευξη μιας συνολικής λύσης στο Κυπριακό, βασισμένης στις αρχές που περιέχονται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ελπίζουμε ειλικρινά, πρόσθεσε, ότι μια επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα επιτύχει τον στόχο της εξεύρεσης μιας ικανοποιητικής λύσης.
Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τη νέα Πρέσβη ότι η Κυβέρνησή του θα της παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στην εκτέλεση των καθηκόντων της.
Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Φθάνετε στην Κύπρο σε μια δύσκολη στιγμή της ιστορίας της. Η Κυβέρνησή μου και ο λαός της Κύπρου, είμαστε όλοι αποφασισμένοι να δουλέψουμε σκληρά για να αντιμετωπίσουμε την τρέχουσα οικονομική κρίση και τις οδυνηρές συνέπειες της αναδιάρθρωσης της οικονομίας. Έχουν ληφθεί μια σειρά από μέτρα προκειμένου να δοθεί ώθηση στην οικονομία και θα ακολουθήσουν και άλλα. Στόχος μας είναι να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη διαφόρων τομέων της οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στη ναυτιλία, τον τουρισμό, τις υποδομές και την ενέργεια.
Η ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου είναι μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη για τις μελλοντικές προοπτικές της οικονομίας του νησιού μας. Η δημιουργία ενός δικτύου έργων μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο θα ενισχύσει την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και τη συνεργασία και θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις, δίνοντας έτσι μια σημαντική ώθηση όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στις χώρες σε ολόκληρη την περιοχή.
Η κρίση αποτελεί και μια ευκαιρία να αναπτυχθούμε και να ενδυναμωθούμε. Είμαι βέβαιος ότι με επιμελή εργασία και αφοσίωση, θα είμαστε σε θέση να επιτύχουμε στις προσπάθειές μας για επίτευξη ανάπτυξης και ευημερίας. Για τον σκοπό αυτό, προσβλέπουμε στο να έχουμε την Ουρουγουάη ως έναν από τους στενούς συνεργάτες μας μέσω ενισχυμένης συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος».
Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε τα ακόλουθα: «Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του, η οποία στοχεύει σε μια δίκαιη, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών επί των οποίων λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα.
Η λύση πρέπει να εξυπηρετεί, πρώτιστα, τα νόμιμα συμφέροντα και να είναι προς όφελος του κυπριακού λαού στο σύνολό του και όχι οποιασδήποτε τρίτης χώρας. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να έχουν την κατάλληλη και σε βάθος προετοιμασία ώστε να διασφαλίζουν ότι οι προαναφερόμενοι στόχοι είναι κοινοί και ότι οι διαπραγματεύσεις θα αποδώσουν καρπούς. Δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλη μια αποτυχία. Είναι πεποίθησή μου ότι η ουσιαστική συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία αυτή είναι επιθυμητή».
Τέλος, αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι οι δύο χώρες με την πάροδο του χρόνου έχουν αναπτύξει εγκάρδιες και φιλικές σχέσεις που βασίζονται σε κοινές αρχές και αξίες. Η διμερής και πολυμερής συνεργασία μας, είπε, «μας παρέχει μια σταθερή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να επεκτείνουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας. Εγώ προσωπικά ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σας για την επίτευξη αυτού του στόχου. Για το σκοπό αυτό, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε με την εφαρμογή του Μνημονίου Συναντίληψης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών μας».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από την κα Pizanelli να διαβιβάσει στον Πρόεδρο της Ουρουγουάης κ. José Alberto Mujica Cordano και στον φίλο λαό της χώρας τους θερμούς χαιρετισμούς και μήνυμα ειλικρινούς φιλίας και αλληλεγγύης.
Στην τελετή παρίσταντο ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Διεθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παναγιώτης Αντωνίου και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.