9/9/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δανίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Βασιλείου της Δανίας κ. Casper Klynge.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο νέος Πρέσβης της Δανίας αναφέρθηκε στις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών και τόνισε ότι παρά το ότι γεωγραφικά βρίσκονται στις αντίθετες άκρες της Ευρώπης, η Δανία και η Κύπρος μοιράζονται ουσιαστικές αξίες και έχουν πολλές ομοιότητες. Είμαστε και οι δύο μικρές χώρες της Ευρώπης με κοινό όραμα για μια ειρηνική και ευημερούσα Ευρώπη βασισμένη στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την ελεύθερη αγορά, πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών στον τομέα της ναυτιλίας και επισήμανε ότι διαθέτουν από τους μεγαλύτερους στόλους εμπορικών πλοίων στον κόσμο.

Ο Δανός Πρέσβης είπε, επίσης, ότι προσβλέπει στην εξερεύνηση των πολλών αρχαιολογικών χωρών στην Κύπρο και ότι χαίρεται που η Δανία άφησε ένα μικρό ίχνος στο νησί. Αναφέρθηκε στον Δανό Βασιλιά Ερρίκο τον Αγαθό ο οποίος, ενώ ταξίδευε για προσκύνημα στα Ιεροσόλυμα, πέθανε και ετάφη στην Πάφο το 1103 μ.Χ.

Αναφέρθηκε ακόμα και στο κοινό πάθος των δύο λαών για το ποδόσφαιρο και είπε ότι οι ποδοσφαιρόφιλοι στη Δανία ακόμα θυμούνται τον τελευταίο αγώνα μεταξύ των πρωταθλητριών των δύο χωρών στη διοργάνωση Champions League 2009 που κατέληξε σε αποκλεισμό της ομάδας της Κοπεγχάγης.

Ακολούθως ο κ. Πρέσβης εξέφρασε την εκτίμηση της χώρας του για τη στενή και εποικοδομητική συνεργασία που είχε με την Κύπρο στα πλαίσια του Τρίο της Προεδρίας της ΕΕ.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που έπληξε την Κύπρο, ο κ. Πρέσβης τόνισε ότι είναι πεπεισμένος πως με την πολιτική ηγεσία και το κουράγιο να προχωρήσει με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις η οικονομία της Κύπρου θα ανακάμψει και θα ακμάσει και πάλι.

Όσον αφορά το Κυπριακό ο νέος Πρέσβης της Δανίας είπε ότι η χώρα του υποστηρίζει πλήρως τη διαπραγματευτική διαδικασία και ότι ελπίζει και εύχεται όπως επιτύχουν οι προσπάθειες για βιώσιμη και μόνιμη λύση για επανένωση της Κύπρου. Τόνισε επίσης ότι ο συμφωνημένος στόχος της διαπραγμάτευσης για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προβλέπει ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Πρόσθεσε ότι μια τέτοια λύση θα ήταν σύμφωνη όχι μόνο με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών αλλά και τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Ο κ. Klynge έκανε επίσης αναφορά στην επί 50 χρόνια συμμετοχή της Δανίας στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο κάτι που, όπως είπε, έχει δέσει τις δύο χώρες ακόμα περισσότερο. Ιδιαίτερα επισήμανε ο κ. Πρέσβης το τουριστικό ρεύμα από τη Δανία στην Κύπρο και τη φιλοξενία που συναντούν οι Δανοί τουρίστες στο νησί.

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησής του και του ιδίου είναι η περαιτέρω ενίσχυση των ήδη στενών διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στους τομείς της διεθνούς συνεργασίας, της κλιματικής αλλαγής, της πράσινης ανάπτυξης και της ανάπτυξης των αειφόρων πηγών ενέργειας καθώς και στους τομείς των επιχειρήσεων, του εμπορίου και των επενδύσεων.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις κοινές ιστορικές στιγμές των δύο χωρών όπως ο θάνατος του Δανού βασιλιά Ερρίκου του Αγαθού στην Κύπρο το 1103 μ.Χ., η συμμετοχή της Δανίας στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο μεταξύ 1964 και 1992, η απόφαση που λήφθηκε στην Κοπεγχάγη το 2002 για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και η ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο, παίρνοντας το πηδάλιο από τη Δανία.
Ανέφερε ότι η Κύπρος είναι ευγνώμων για την εξαίρετη συνεργασία των δύο χωρών κατά τη διάρκεια του Τρίο Προεδρίας καθώς και για τη βοήθεια που πρόσφερε η Δανία στην Κύπρο κατά την Κυπριακή Προεδρία με εμπειρογνωμοσύνη σε συγκεκριμένους τομείς.

Είναι σημαντικό, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να συνεχίσουμε να εξερευνούμε νέους τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μας, ιδιαίτερα σε νέους τομείς όπως η ανανεώσιμη ενέργεια για την οποία η Δανία είναι διάσημη για την εμπειρογνωμοσύνη της. Η πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου στη Δανία στις 5 Σεπτεμβρίου είναι απόδειξη της περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών επαφών μας και της αύξησης της ροής της επικοινωνίας, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην κατάσταση όσον αφορά την οικονομία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο λαός μας, είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σκληρά για να αντιμετωπίσουμε τις οδυνηρές συνέπειες της αναδιάρθρωσης της οικονομίας. Για το σκοπό αυτό έχουν υιοθετηθεί μια σειρά από μέτρα που αποσκοπούν στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου και στο να καταστεί πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα.

Περαιτέρω, επικεντρωνόμαστε τώρα στην ανάπτυξη διάφορων τομέων της οικονομίας όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, οι κατασκευές, η παιδεία, η υγεία, η έρευνα και ανάπτυξη και, βέβαια, η ενέργεια».

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του, με στόχο μια δίκαιη, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση, βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις αρχές με τις οποίες λειτουργεί η ΕΕ παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα.

Πρόσθεσε επίσης: «Η λύση πρέπει να εξυπηρετεί, προ παντός, τα νόμιμα συμφέροντα και να είναι προς όφελος του κυπριακού λαού ως σύνολο, όχι οποιασδήποτε τρίτης χώρας. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι σωστά και πλήρως προετοιμασμένες ώστε να διασφαλίζουν ότι οι πιο πάνω στόχοι θα είναι κοινοί και ότι οι διαπραγματεύσεις θα καρποφορήσουν. Δεν μπορούμε να έχουμε ακόμα μια αποτυχία. Είναι σταθερή πεποίθηση μου ότι η ουσιαστική εμπλοκή της ΕΕ σ’ αυτή τη διαδικασία είναι επιθυμητή».

Στην τελετή παρίσταντο ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Διεθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παναγιώτης Αντωνίου και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.