9/9/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Ρωσίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Ρωσίας κ. Stanislav V. Osadchiy.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο κ. Osadchiy ανέφερε: «Επιτρέψετέ μου να επιδώσω στην Εξοχότητά σας τα διαπιστευτήρια με τα οποία ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir V. Putin με διορίζει ως Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κυπριακή Δημοκρατία

Για μένα είναι μεγάλη τιμή να εκπροσωπώ τη Ρωσία στην ωραία και φιλόξενη χώρα σας. Στη χώρα με την οποία η Ρωσία συνδέεται με δεσμούς φιλίας που βασίζονται στις κοινές πνευματικές αξίες, τον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη. Στη χώρα στην οποία σαράντα χρόνια πριν άρχισε η διπλωματική μου σταδιοδρομία.

Αναλαμβάνω τα καθήκοντα του Πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο σε δύσκολες για τη χώρα σας συνθήκες. Η Κύπρος, ένα από τα μεγάλα διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα, δέχθηκε ένα άκρως οδυνηρό πλήγμα. Στη Μόσχα παρακολουθούν προσεκτικά τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην κυπριακή οικονομία. Στις συνθήκες των οικονομικών δυσκολιών που επιδεινώθηκαν, είναι σημαντικό να μην χαθεί το κεφάλαιο της ρωσοκυπριακής συνεργασίας που συσσωρεύθηκε επί δεκαετίες, και να μην αφεθεί να μειωθεί η δυναμική των διμερών μας σχέσεων. Αυτό θα βοηθήσει να διατηρηθεί το ενδιαφέρον των Ρώσων επιχειρηματιών προς την Κύπρο. Θέλω να πιστεύω ότι συμπληρωματική ώθηση στη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας θα δώσουν οι προοπτικές που διανοίγονται στον τομέα της εξόρυξης και εκμετάλλευσης των κυπριακών υδρογονανθράκων.

Δεν αποδυναμώνονται οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τη Ρωσία για τη διευθέτηση του Κυπριακού. Στηρίζουμε με συνέπεια την Κυπριακή Δημοκρατία στην αναζήτηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ. Ευελπιστούμε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των κυπριακών κοινοτήτων που επαναρχίζουν το φθινόπωρο φέτος θα στεφθούν με επιτυχία.

Ο κυριότερος σκοπός μου είναι να συμβάλω στην περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση των ποικιλόμορφων σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου. Επιτρέψετέ μου να σας διαβεβαιώσω ότι ως Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κυπριακή Δημοκρατία θα κάνω ό,τι εξαρτάται από μένα για την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Ελπίζω, κύριε Πρόεδρε, να έχω τη βοήθειά σας και τη βοήθεια της Κυπριακής Κυβέρνησης στην εκπλήρωση αυτού του σκοπού.

Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στις δραστηριότητές σας για το καλό του κυπριακού κράτους.

Επωφελούμενος της ευκαιρίας θα ήθελα να διαβιβάσω ευχές ειρήνης και ευημερίας στον φιλικό λαό της Κύπρου».

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Με ξεχωριστή ευχαρίστηση και ειλικρινή αισθήματα φιλίας αποδέχομαι σήμερα τις Επιστολές με τις οποίες διαπιστεύεστε ως ο νέος Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κυπριακή Δημοκρατία και αποδέχομαι επίσης τις Επιστολές Ανάκλησης του διακεκριμένου προκατόχου σας. Σας διαβεβαιώ ότι η Κυβέρνησή μου θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη διευκόλυνση της εκτέλεσης των καθηκόντων σας.

Οι χώρες μας έχουν μια μακρά εταιρική σχέση σε όλους τους τομείς: Μια εταιρική σχέση που θεμελιώθηκε πάνω σε απτούς και βαθιά εδραιωμένους ιστορικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς. Είναι μια εταιρική σχέση που εκτιμάται πολύ από την Κυβέρνηση και τον λαό της Κύπρου, και η Κυβέρνησή μου είναι δεσμευμένη να συνεχίζει να την εμπλουτίζει ουσιαστικά.
Η άφιξή σας στην Κύπρο πραγματοποιείται σε ένα σημείο καμπής στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. Δεν μπορώ να μην εκφράσω την ικανοποίηση και την ευγνωμοσύνη μου για τη συνεχή επίδειξη εμπιστοσύνης και δέσμευσης προς την Κύπρο από ένα πολύ μεγάλο αριθμό Ρώσων φίλων και σταθερών επενδυτών, γεγονός που αποδεικνύει τους άρρηκτους δεσμούς αλληλεγγύης μεταξύ Ρώσων και Κυπρίων σε ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς για τη χώρα. Ταυτόχρονα, η συνεχώς αυξανόμενη ροή Ρώσων τουριστών υψηλού επιπέδου στο νησί αποτελεί μια καλοδεχούμενη τάση που είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε περαιτέρω.

Κατά το επιτυχές Κυπρο-Ρωσικό Φεστιβάλ τον περασμένο Ιούνιο, δήλωσα ότι με χαροποιεί η 'φυσική συγγένεια' μεταξύ των λαών μας, μια συγγένεια που έχει γίνει έμβλημα των σχέσεών μας καθώς αποδείχθηκαν ανθεκτικές ακόμα και όταν δοκιμάστηκαν από την άνευ προηγουμένου δεινή οικονομική κατάσταση που αντιμετώπισε η Κύπρος.

Δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω ότι η φιλία μας αντικατοπτρίζεται στο πλαίσιο της ΕΕ με τη σταθερή φωνή της Κύπρου για υποστήριξη της ενεργού προώθησης των στρατηγικών σχέσεων ΕΕ – Ρωσίας, σε μια αμοιβαία επωφελή βάση. Προς τον σκοπό αυτό, τονίζουμε ότι ο στόχος της επίτευξης ενός καθεστώτος απαλλαγμένου από θεωρήσεις διαβατηρίων μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κύπρου αποτελεί προτεραιότητα.

Η Ρωσία είναι ένας πολύτιμος φίλος για την Κύπρο. Η Ρωσία έχει αποδείξει την πολύτιμη βοήθειά της στις προσπάθειές μας για επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, βασισμένης στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Βρισκόμαστε τώρα στην προπαρασκευαστική φάση για την επανέναρξη το φθινόπωρο των διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού, ένα πρωταρχικό στόχο της Κυβέρνησής μου. Οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του με σκοπό μια δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση παραμένουν ο πρωταρχικός μας στόχος. Η λύση πρέπει να εξυπηρετεί, προπαντός, τα νόμιμα συμφέροντα του λαού της Κύπρου ως συνόλου. Τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες του έχουν παραβιασθεί για πάρα πολύ καιρό. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι σωστά και πλήρως προετοιμασμένες ώστε να διασφαλίζουν ότι οι πιο πάνω στόχοι είναι κοινοί για όλους και ότι η επιλεγείσα διαδικασία θα αποδώσει καρπούς. Η στη βάση αρχών και πολύ αποφασιστική υποστήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι υψίστης σημασίας για τη διασφάλιση της επιθυμητής κατάληξης αυτής της διαδικασίας.

Είμαι πεπεισμένος ότι η επίσκεψή μου στην Ρωσία, που αναμένεται να γίνει τους πρώτους μήνες του 2014, μετά από πρόσκληση του Προέδρου Πούτιν, παρέχει μια εξαίρετη ευκαιρία να συζητήσουμε τρόπους συγκεκριμένης περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεών μας, με έμφαση στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και του τουρισμού. Επιπλέον, προσβλέπω σε μια παραγωγική ανταλλαγή απόψεων σε διεθνή και άλλα θέματα σχετικά με την κοινή ευρωασιατική γειτονία μας με σκοπό τον περαιτέρω συντονισμό της πολιτικής συνεργασίας μας.

Εν προκειμένω επαναλαμβάνω την ετοιμότητα της Κυβέρνησής μου να εντατικοποιήσει όλες τις προσπάθειες για την πλήρη προετοιμασία της επίσκεψης, τόσο θεσμικά όσο και οργανωτικά, καθώς όλες οι αρμόδιες Αρχές έχουν οδηγίες να συνεργαστούν στενά με τη ρωσική πλευρά ώστε να διασφαλιστεί ότι η επίσκεψη θα στεφθεί με επιτυχία.

Καλωσορίζοντάς σας στην Κύπρο, σας παρακαλώ να διαβιβάσετε στην Αυτού Εξοχότητα τον Πρόεδρο Vladimir Putin, καθώς και στον φίλο λαό της Ρωσικής Ομοσπονδίας τους θερμότερους χαιρετισμούς μου και μήνυμα αληθινής φιλίας και αλληλεγγύης.

Κύριε Πρέσβη, σας καλωσορίζω στην Κύπρο».

Στην τελετή παρίσταντο ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Διεθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παναγιώτης Αντωνίου και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.