6/9/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας κ. Νίκου Κουγιάλη στο Παγκύπριο Φεστιβάλ Γάλακτος 2013, στο Δάλι




Να μη μεταδοθεί πριν τις 9 μ.μ.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι απόψε μαζί σας, μαζί με ανθρώπους που θεωρούνται οι δημιουργοί και οι πρωτοπόροι της ανάπτυξης της αγελαδοτροφίας στην Κύπρο. Ανάμεσα σε ανθρώπους που μέσα σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα κτηνοτροφικό κλάδο ο οποίος μπορεί σήμερα να ανταγωνίζεται με ίσους όρους, σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς, τους αντίστοιχους κλάδους των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Η εκδήλωση αυτή έχει καθιερωθεί ως ένας θεσμός που στέλνει τα δικά του κοινωνικά και πολιτιστικά μηνύματα, εκφράζοντας την εργατικότητα, την προοδευτικότητα και την επιχειρηματικότητα των κατοίκων του Ιδαλίου. Ταυτόχρονα, προβάλλονται τα κύρια προϊόντα της τοπικής οικονομίας, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, και δένει το μόχθο της εργασίας με τη χαρά του πολιτισμού και την καλλιτεχνική δημιουργία. Είναι αυτές οι εκδηλώσεις που μας δένουν με τις ρίζες μας, μας κρατούν όρθιους στον τόπο μας να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας και να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για μας, τα παιδιά μας και τις γενιές που ακολουθούν.

Η φιλοπρόοδη κοινότητα Ιδαλίου ήταν και εξακολουθεί να είναι πρωτεργάτης και πρωτοπόρος στην ανάπτυξη της αγελαδοτροφίας στην Κύπρο. Σήμερα στην κοινότητα υπάρχουν 30 βουστάσια με περισσότερα από 8000 ζώα, αριθμός που δείχνει τη δυναμικότητα του τομέα, με παραγωγή γάλακτος πέραν των 25.000 χιλιάδων τόνων το χρόνο.

Η αγελαδοτροφία είναι ένας από τους σημαντικούς τομείς της αγροτικής οικονομίας σε ό,τι αφορά στη συμβολή της τόσο στο αγροτικό εισόδημα όσο και στην απασχόληση γενικότερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τομέας καλύπτει το 100% των αναγκών της αγοράς σε παστεριωμένο γάλα και το 70% των αντίστοιχων αναγκών σε τυροκομικά προϊόντα. Παράλληλα, με ποσοστό 70% περίπου, καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς σε βοδινό κρέας.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει, επίσης, στο συνάλλαγμα που εισρέει στη χώρα μας από τις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων που κατά το 2012 ανήλθε στα 60,6 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 54,4 εκατ. ευρώ κατά το 2011. Υπήρξε δηλαδή μια ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 11% περίπου.

Σ’ ό,τι αφορά τα σημερινά δεδομένα στο τομέα της αγελαδοτροφίας, με την αναμενόμενη κατάργηση του συστήματος των ποσοστώσεων παραγωγής γάλακτος το 2015 προδιαγράφονται σημαντικές ανακατατάξεις τόσο στη γαλακτοπαραγωγή όσο και στη γαλακτοκομία. Για την πιο ομαλή προσαρμογή της αγελαδοτροφίας στις νέες πραγματικότητες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε μια σειρά «μέτρων ομαλής προσγείωσης», όπως τα ονόμασε. Ήδη έχει αυξηθεί η ποσόστωση αγελαδινού γάλακτος κατά 2% το 2008/2009 και μετέπειτα 1% κάθε χρόνο μέχρι το 2014/2015. Τότε η Κύπρος θα έχει εθνική ποσόστωση 156.000 τόνους. Επιπρόσθετα, υπήρξε διαφοροποίηση προς τα κάτω του ύψους της εισφοράς επί του πλεονάσματος. Έχει δηλαδή μειωθεί ο συντελεστής υπολογισμού του «προστίμου» που καταβάλλεται στις περιπτώσεις παραγωγής γάλακτος πέραν της ποσόστωσης. Με την πρόνοια αυτή μειώνονται οι οικονομικές επιπτώσεις για τον αγελαδοτρόφο που παράγει γάλα πέραν της καθορισμένης ποσόστωσής του.

Θα ήθελα να τονίσω ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, ως όργανο επιτελικού σχεδιασμού και παρακολούθησης της πολιτικής στον αγροτικό τομέα, θα συνεχίσει να αποτελεί βασικό μοχλό στην πορεία για την εφαρμογή του στρατηγικού στόχου για βιώσιμη γεωργία και ανάπτυξη της υπαίθρου που η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη δεσμεύθηκε έναντι του κυπριακού λαού να εφαρμόσει.

Θα ήθελα, ολοκληρώνοντας, να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του αθλητικού πολιτιστικού συλλόγου «Χαλκάνωρ Ιδαλίου» που με ζήλο και ανιδιοτέλεια διοργάνωσαν την αποψινή εκδήλωση.

Είμαι σίγουρος ότι θα απολαύσουμε όλοι μαζί αυτή την υπέροχη μουσική βραδιά και εύχομαι σε όλους κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία. Σας ευχαριστώ πολύ.