6/9/13

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκου Κενεβέζου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς


Φίλοι εκπαιδευτικοί, αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς επικοινωνώ μαζί σας για να σας εκφράσω τις ευχές μου για μια δημιουργική, παραγωγική και επιτυχημένη σχολική χρονιά.

Αγαπητοί συνεργάτες,

Η φετινή σχολική χρονιά αρχίζει μέσα σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον το οποίο επηρεάζει το κάθε νοικοκυριό, το κάθε σπίτι, το σύνολο του λαού μας. Σε αυτές τις πρωτοφανείς οικονομικές συνθήκες η δική μας απάντηση είναι και πρέπει να είναι η ποιότητα της εκπαίδευσής μας, το καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό μας και η θέλησή μας να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να αναδυθούμε μέσα από αυτή τη δοκιμασία περισσότερο αποφασισμένοι και δυνατοί, έτσι ώστε να πετύχουμε τους στόχους και τις επιδιώξεις μας.

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες,

Μια υγιής κοινωνία, της οποίας ο κοινωνικός ιστός θεμελιώνεται σε ενεργούς πολίτες δεν μπορεί παρά να συνεχίσει να επενδύει σε τομείς όπως η παιδεία και ο πολιτισμός, για να διασφαλίσει την πρόοδο, την ανάπτυξη και την ευημερία της. Εσείς, οι μαθητές και οι μαθήτριες, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες αποτελείτε τους αυριανούς πολίτες αυτού του τόπου, εσείς αποτελείτε την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο σε αυτό τον τόπο. Για τούτο και θα πρέπει να αξιοποιήσετε στο μέγιστο δυνατό βαθμό όλες τις ευκαιρίες που σας παρέχονται σε αυτό το στάδιο της ζωής σας, να συνεργαστείτε με τους καθηγητές σας, έτσι ώστε ο χρόνος σας στο σχολείο να είναι όσο το δυνατό περισσότερο ωφέλιμος, χρήσιμος και παραγωγικός. Να είστε περήφανοι για το σχολείο σας και να δείξετε αυτή την περηφάνια σας μέσα από τις επιτυχίες σας στο στίβο της εκπαίδευσης.

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Αποτελείτε το κλειδί για το «ευ ζην». Στηριζόμαστε στους εκπαιδευτικούς μας οι οποίοι ξεχωρίζουν για την επιστημονική τους κατάρτιση και την προσήλωσή τους στο λειτούργημα που επιτελούν. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού δεν ήταν ποτέ μονοδιάστατος. Ο εκπαιδευτικός δεν ήταν ποτέ μόνο παιδαγωγός. Αυτό το αποδείξατε έμπρακτα στη δύσκολη περίοδο που ακολούθησε μετά την προσφυγιά του 1974, αυτό καλείστε να επαναλάβετε και τώρα, μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε ως χώρα. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην υπευθυνότητα που σας διακρίνει. Είμαι βέβαιος πως με μεθοδικότητα, με σταθερή προσήλωση στο λειτούργημα που επιτελείτε θα έχουμε άριστα αποτελέσματα.

Φίλοι εκπαιδευτικοί, αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες,

Το 2014 συμπληρώνονται 40 χρόνια κατοχής της πατρώας γης, 40 χρόνια μακριά από τις πατρογονικές μας εστίες, μακριά από τη γη μας και τους τάφους των αγαπημένων μας προσώπων. Κύρια και πρωταρχική μας επιδίωξη είναι και πρέπει να είναι να δώσουμε τα απαραίτητα εκείνα εφόδια στους νέους μας, έτσι ώστε να γνωρίσουν καλύτερα την πατρίδα τους, τον τόπο τους. Την ίδια στιγμή, όμως, υπογραμμίζουμε ως προτεραιότητά μας την ανάγκη να μην ξεχαστεί η κατεχόμενη γη μας και για τούτο σταθερή επιδίωξή μας παραμένει να διεκδικήσουμε την απελευθέρωση και την επανένωσή της. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια υιοθετούμε ως πρώτο υπό έμφαση στόχο της χρονιάς το «Γνωρίζω, Δεν ξεχνώ, Διεκδικώ».

Παράλληλα, η κοινωνία αναμένει από το σχολείο να αναδείξει τον δικό του πρωταγωνιστικό ρόλο και να αναπτύξει τη δική του δράση, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί με επιτυχία η δύσκολη περίοδος που διανύει ο λαός μας. Για τούτο και έχουμε υιοθετήσει ως δεύτερον υπό έμφαση στόχο την «Καλλιέργεια της ενεργού πολιτότητας με έμφαση στην κοινωνική αλληλεγγύη». Στοχεύουμε έτσι στην ανάπτυξη πολιτών που γνοιάζονται για τα όσα συμβαίνουν γύρω τους και αναλαμβάνουν ενεργό δράση, ενισχύοντας τις προσπάθειες όλων για σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ύπαρξη κοινωνικής αλληλεγγύης.

Φίλες και φίλοι εκπαιδευτικοί, αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες,

Καλή δύναμη και καλή σχολική χρονιά σε όλους.